ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Sombrero Galaksisi'nin yüksek çözünürlüklü görüntüsünü yakalayarak, galaksinin dış halkası boyunca uzanan toz bulutunun topaklı yapısına ilişkin yeni detaylar sundu.
NASA'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, Webb teleskobu Orta Kızılötesi Aygıtı (MIRI) kullanarak "Messier 104 (M104)" olarak da bilinen gökadanın yüksek çözünürlüklü orta kızılötesi görüntüsünü elde etti.
Yeni görselin, Hubble Uzay Teleskobu tarafından 2003 yılında elde edilen görünür ışık görüntüleriyle kıyaslandığında bazı farklılıklar içerdiği belirtildi. Hubble görüntüsünde parlak görünen çekirdeğin aslında pürüzsüz ve yoğun bir iç disk yapısına sahip olduğu ifade edildi.
Bu yeni görüntüler, galaksinin dış halkasındaki toz bulutunun yoğun ve düzensiz yapısına dair yeni bilgiler sundu. NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu'nun 2005'teki görüntülerinde "battaniye misali" pürüzsüz görünen galaksi dış halkasının karmaşık kümelere sahip yapısının ilk kez Webb teleskobuyla gözlemlendiği aktarıldı.
MIRI'nin toz bulutunda polisiklik aromatik hidrokarbonlar olarak adlandırılan ve karbon içeren molekülleri tespit ettiğini açıklayan araştırmacılar, bunun genç yıldız oluşum bölgelerinin varlığına işaret edebileceğini belirtti.
Ayrıca araştırmacılar, galaksi içinde yer çekimi tarafından bir arada tutulan yüz binlerce yaşlı yıldızdan oluşan yaklaşık 2 bin küresel yıldız kümesi bulunduğunu kaydetti.
Meksika'nın geleneksel şapkası "sombrero"ya benzerliği nedeniyle bu ismi alan Sombrero Galaksisi (Messier 104 ya da NGC 4594), Dünya'dan yaklaşık 30 milyon ışık yılı uzaklıkta, Başak Takımyıldızı'nda bulunan sarmal bir gökadadır.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.