DOLAR
34,06 0,02%
EURO
37,87 0,04%
ALTIN
2.813,83 0,03%
BITCOIN
2.053.515,41 -0,33%

İzmir Körfezi'nde Oksijen Eksikliği Midyeleri de Yok Etti

İzmir Körfezi'nde yaşanan oksijen eksikliği, midyelerin de dahil olduğu birçok deniz canlısının ölümüne yol açtı.

Yayın Tarihi: 11.09.2024 16:48
Güncelleme Tarihi: 11.09.2024 16:57

İzmir Körfezi'nde Oksijen Eksikliği Midyeleri de Yok Etti

İzmir Körfezi'nde Deniz Canlılarının Yok Olması

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü'nden Prof. Dr. Alper Doğan, İzmir Körfezi'nde yaşanan kötü koku ve balık ölümlerinin yalnızca balıklarla sınırlı olmadığını açıkladı. Özellikle midyeler ve diğer deniz canlılarının da ciddi şekilde etkilendiği tespit edildi.

Kirlilik Sorununun Tespiti İçin Çalışmalar Devam Ediyor

20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili'nde ölü balıkların kıyıya vurmasıyla birlikte, kirlilik kaynaklarını belirlemek için kapsamlı araştırmalar başlatıldı. Prof. Dr. Doğan, "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı bir rapor hazırladıklarını bildirdi.

Deniz Dibindeki Canlılar da Etkilendi

Prof. Dr. Doğan, daha önce benzeri boyutta bir tür kaybı görülmediğini belirterek, bu yıl yapılan örneklemelerde, geçen yıl 19 türe ait 1486 birey varken, bu yıl sadece 4 türe ait 7 birey bulunduğunu vurguladı. "Midyeler tamamen yok oldu" ifadesini kullandı.

Havaların Soğuması Bekleniyor

Oksijen eksikliği nedeniyle ölümlerin önüne geçebilmek adına tek beklentinin havaların soğuması olduğunu kaydeden Doğan, sıcaklık düştükçe suyun oksijen tutma kapasitesinin artacağını ve canlıların hayatta kalma şansının yükselebileceğini ifade etti.

Kirliliğin Yayılması ve Sebepleri

Prof. Dr. Tolga Dinçer, balık ölümlerinin kaynağının iç körfezdeki kirlenme olduğunu ve aldıkları numunelerde oksijen eksikliğine işaret eden bulgulara rastladıklarını dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliği içinde çalışmalara bilimsel destek sunacaklarını belirtti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan...

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan koordinatörlüğündeki uzmanlar, "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı rapor hazırladı. Doğan, AA muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan...

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan koordinatörlüğündeki uzmanlar, "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı rapor hazırladı. Doğan, AA muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan...

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan koordinatörlüğündeki uzmanlar, "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı rapor hazırladı. Doğan, AA muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan...

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan koordinatörlüğündeki uzmanlar, "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı rapor hazırladı. Doğan, AA muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.