DOLAR
34,25 0,13%
EURO
37,38 0,38%
ALTIN
2.914,51 0,47%
BITCOIN
2.248.963,78 -4,74%

İzmir'de İki Hasta Aynı Kadavradan Nakil ile Sağlığına Kavuştu

İzmir'de iki hasta, aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlığına kavuşarak 'böbrek kardeşi' oldu.

Yayın Tarihi: 09.10.2024 09:27
Güncelleme Tarihi: 09.10.2024 15:07

İzmir'de İki Hasta Aynı Kadavradan Nakil ile Sağlığına Kavuştu

İzmir'de Kadavra Organ Nakli ile Yeni Bir Hayat Başladı

İzmir'de, böbrek yetmezliği nedeniyle yıllardır nakil bekleyen Tansu Hatipoğlu (41) ve Tuğçe Saygı (50), aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu.

Tansu Hatipoğlu'nun Hikayesi

Tansu Hatipoğlu, 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaparken böbrek rahatsızlığı yaşamaya başladı. Uygulanan tedavi yöntemlerine rağmen, 10 yıl sonra böbrekleri tamamen işlevini yitirdi. Hatipoğlu, malulen emekli olduktan sonra 7 yıl boyunca diyaliz tedavisi görmek zorunda kaldı. Eşi, donör olmak istese de etik kurallar gereği bu talep reddedildi.

Tuğçe Saygı'nın Zorlu Süreci

Almanca öğretmeni olan Tuğçe Saygı, 20 yaşındayken karaciğer yetmezliği tanısı aldı. 1994 yılında Almanya'da kadavradan karaciğer nakli olan Saygı, 2019'da böbrek yetmezliği teşhisiyle karşılaştı ve diyaliz tedavisine başladı. 2023 yılının mart ayında İzmir'de bir hastanede böbrek nakli yaptırdı, ancak vücudu kadavradan yapılan bu nakli kabul etmedi. Bu nedenle yeniden diyaliz tedavisine dönmek zorunda kaldı.

Mutlu Haber ve Nakil Süreci

Her iki hasta, İzmir'de özel bir hastanede organ bekleme listesine alındı ve bekledikleri mutlu haber 17 Eylül'de geldi. Aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleri sayesinde her iki hasta da sağlıklarına kavuşma fırsatı yakaladı.

Açıklamalarda Bulundular

Tansu Hatipoğlu, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Aynı kadavradan yapılan nakil sayesinde Saygı ile böbrek kardeşi olduk. Kadavradan böbrek nakli ülkemizde yeterince yaygın değil. Bu nedenle organ bağışının artması kritik öneme sahip.' dedi.

Tuğçe Saygı ise, 'Karaciğer naklinden sonra bu benim için ikinci hayatım. Umudumu hiç kaybetmedim ve organ bekleyen hastalar için kadavradan organ bağışını desteklemek istiyorum.' diye belirtti.

Uzman Görüşü

Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü, 'Kadavradan yapılan organ bağışları yeterli seviyeye ulaşırsa, çok sayıda insan sağlığına kavuşma şansı bulacaktır.' şeklinde görüş bildirdi.

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda)...

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda) ve Tuğçe Saygı (solda) aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü (ortada), açıklamalarda bulundu.