DOLAR
34,04 0,07%
EURO
37,91 -0,16%
ALTIN
2.818,04 -0,12%
BITCOIN
2.046.490,96 -0,04%

İTO Başkanı Avdagiç'ten Enflasyon ve Fiyat Artışları Üzerine Değerlendirme

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon ve fiyat artışları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 13.09.2024 10:26
Güncelleme Tarihi: 13.09.2024 10:39

İTO Başkanı Avdagiç'ten Enflasyon ve Fiyat Artışları Üzerine Değerlendirme

Enflasyonda Yeni Bir Dönem

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı açıklamalarda, aylık ortalama enflasyonun, kısa vadede %1-1,5 aralığında tutulması gerektiğini belirtti.

Kamu ve Özel Sektör İşbirliği

Avdagiç, "Önümüzdeki dönem için kısa ve orta vadeli hedefler göz önünde bulundurulduğunda, özel sektörün yanı sıra kamu iradesiyle belirlenen fiyat artışlarının da ana trendle uyumlu olması şarttır," şeklinde konuştu.

Enflasyonun hissedilir bir yavaşlama sürecinde olduğunu vurgulayan Avdagiç, "Bu dönemde yıllık enflasyonda büyük düşüşler değil, daha düşük oranlı inişler göreceğiz" dedi.

Kur ve Enflasyon Arasındaki İlişki

Şekib Avdagiç, Orta Vadeli Program'daki (OVP) hedeflerin gerçekleştirilmesi için kur politikasının gerçekçi olması gerektiğini ifade etti. "Kur aleyhine açılan makas 2025 ve sonrasında da sorun yaratmaya devam edecek," uyarısında bulundu.

Yatırımların Takibi Önemli

2023 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin %2,5 büyüdüğünü belirtirken, yatırım harcamalarındaki %5,6'lık daralmanın, büyümeye olumsuz etkisi olduğunu kaydetti. Avdagiç, makine ve teçhizat yatırımlarının dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Küresel Gelişmeler ve Fırsatlar

Batı ekonomilerinde faiz oranlarının düşüşe geçmesinin Türkiye için fırsatlar sunduğunu belirten Avdagiç, bu gelişmelerin, maliyetli dış kaynak girişinde olumlu etkiler yaratacağını söyledi. "Bu fırsat alanlarını kalıcı olarak değerlendirmeliyiz," ifadelerini kullandı.

 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kamunun fiyat artışlarına ve enflasyon...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kamunun fiyat artışlarına ve enflasyon trendlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.