DOLAR
35,72 -0,1%
EURO
37,48 0,01%
ALTIN
3.167,34 0,42%
BITCOIN
3.538.151,31 5,63%

İtalya, Düzensiz Göçmen Transferlerine Arnavutluk'ta Devam Ediyor

İtalya, Arnavutluk'ta kurduğu göçmen merkezlerine düzensiz göçmen nakletmeye yeniden başladı. Ülkenin göç politikalarındaki son gelişmeler gözler önüne seriliyor.

Yayın Tarihi: 26.01.2025 17:14
Güncelleme Tarihi: 26.01.2025 17:14

İtalya, Düzensiz Göçmen Transferlerine Arnavutluk'ta Devam Ediyor

İtalya'nın Düzensiz Göçmen Transferleri Başladı

İtalya, Akdeniz'de kurtardığı düzensiz göçmenler için Arnavutluk'ta kurduğu iki göçmen merkezine yeniden göçmen nakletmeye başladı. Roma ve Tiran yönetimleri arasında 2023 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde, Ekim 2024'te faaliyete geçirdiği iki göçmen merkezi ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.

Akdeniz'den Gelen Göçmenler

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İtalyan donanmasının Akdeniz'de Lampedusa Adası'nın açıklarındaki uluslararası sularda kurtardığı 49 göçmen, donanmaya ait "Cassiopea" karakol gemisi ile Arnavutluk'un kuzeyindeki Şingin (Shengjin) Limanı'na doğru yola çıktı. Bakanlık, 49 kişi dışında 53 göçmenin ise bu transferden kaçınmak için pasaportlarını ibraz ettiklerini belirtti. Bu durum, onların iltica statüsünün İtalya'da belirlenmesi gerektiğini gösteriyor.

Önceki Transferler ve Mahkeme Kararları

"Cassiopea" gemisiyle Arnavutluk'a taşınan 49 kişilik düzensiz göçmen grubu, İtalya’nın Ekim 2024'te Arnavutluk’ta kurduğu merkezlere taşınan üçüncü grup olma özelliğini taşıyor. İtalya yönetimi, Ekim ve Kasım 2024'te iki grubu Arnavutluk'a göndermiş ancak bu gruplar, Roma Mahkemesi'nin kararları doğrultusunda geri getirilmişlerdi. Roma Mahkemesi, Arnavutluk'taki merkezlerin ilk göçmen grubu için uygun olmadığını belirtmişti.

Tartışmalı Merkezler ve Yeni Anlaşmalar

Bunun yanı sıra, Avrupa Adalet Divanı'nın İtalya'nın bu planını ve merkezlerin AB yasalarına uygunluğunu değerlendirmesi bekleniyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın 6 Kasım 2023'te imzaladıkları anlaşma, Akdeniz'de kurtarılan düzensiz göçmenlerin Arnavutluk’a nakledilmesini ve burada iltica taleplerinin incelenmesini öngörüyor. Bu anlaşma, bir AB ülkesinin düzensiz göçmenleri başka bir ülkeye göndermesini düzenleyen ilk örnek olma özelliği taşıyor.

Eleştiriler ve Sivil Toplum Tepkisi

Arnavutluk’taki merkezlere yılda yaklaşık 36 bin düzensiz göçmenin nakledilmesi hedefleniyor. Ancak Meloni hükümetinin bu planı, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından sıkça eleştiriliyor. Eleştirmenler, bu merkezlerin gereksiz yere kaynak israfı olduğunu savunuyor.