DOLAR
34,15 0,27%
EURO
37,8 0,2%
ALTIN
2.904,15 0,71%
BITCOIN
2.051.483,47 1,41%

İtalya'dan Düzensiz Göçe Karşı Yeni Yasa Teklifi

İtalya hükümeti düzensiz göçle mücadelede yeni adımlar atıyor, STK'ların faaliyetlerini sınırlayan bir yasa teklifi hazırlandı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 12:25
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 12:25

İtalya'dan Düzensiz Göçe Karşı Yeni Yasa Teklifi

İtalya'da Düzensiz Göçe Önlem Yasa Tasarısı

İtalya hükümeti, düzensiz göçe karşı mücadele için yeni bir yasa teklifi hazırladı. Bu düzenleme, sivil toplum kuruluşlarına (STK) ait uçakların, denizde göçmen tekneleri tespit ettiklerinde öncelikle devlete bildirimde bulunmalarını gerektiriyor.

Yasa Tasarısının Ayrıntıları

Yeni yasa teklifi, ulusal güvenliği ve göç yönetimini güçlendirmeyi hedefliyor. Uçak ve insansız hava araçları, göçmen teknelerine yönelik acil durum tespiti yaptıklarında, bunu direkt olarak Ulusal Deniz Kurtarma Koordinasyon Merkezine bildirmek zorunda kalacaklar. Aksi takdirde, 10 bin avroya kadar para cezası ve uçağa el koyma cezasıyla karşılaşabilecekler.

Ayrıca, bu yasa tasarısı ile kimlik belgesiz düzensiz göçmenlerin kimlik tespitinin yapılabilmesi için cep telefonlarının görüntülenmesine de izin veriliyor.

Mevsimlik İşçiler ve Kamu Kadroları

Yasa teklifi, mevsimlik işçilere iş sözleşmeleri sona erdikten sonra yeni bir iş bulmaları için 60 gün ek süre tanımayı öngörüyor. Bunun yanı sıra, "hasta bakıcı" statüsünde 2025 yılına kadar 10 bin yabancıya oturum izni sağlanması hedefleniyor. Tarım işçilerine ise mağduriyet yaşadıklarında 6 aylık oturum izni verilecek.

Yasanın uygulanabilirliğini artırmak amacıyla İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarında personel sayısının da artırılması planlanıyor. İçişleri Bakanlığına 500, Dışişleri Bakanlığına ise 250 ek kadro açılması hedefleniyor.

Hükümetin Amacı ve Geçmişteki Uygulamalar

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, hazırladıkları yasayla birlikte İtalya'nın düzenli göçü teşvik ettiğini ve yasa dışı girişlerle mücadeleye yönelik önemli adımlar attıklarını belirtti. Meloni'nin liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, Ekim 2022'den bu yana düzensiz göçe karşı belirtilen türde yasal düzenlemeleri uygulamaya koymuş durumda.