DOLAR
34,14 -0,18%
EURO
38,02 0,4%
ALTIN
2.914,22 0,09%
BITCOIN
2.165.879,17 1,2%

İtalya'da Vatandaşlık Yasası İçin Referandum İçin Gerekli İmza Sayısı Tamamlandı!

İtalya'da 10 yıl kesintisiz ikamet şartını 5 yıla düşüren referandum talebi için 500 bin imzaya ulaşıldı.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 16:07
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 16:07

İtalya'da Vatandaşlık Yasası İçin Referandum İçin Gerekli İmza Sayısı Tamamlandı!

İtalya'da Vatandaşlık Yasası Üzerine Önemli Gelişme

İtalya'da, yabancıların vatandaşlık kazanımı için gerekli olan 10 yıl kesintisiz ikamet koşulunun 5 yıla indirilmesi önerisiyle ilgili olarak başlatılan referandum için toplanan imzalar, gereken 500 bin sayısına ulaştı.

Referandum Talebi İçin İlk Adım Atıldı

Yabancıların ve çocuklarının vatandaşlık edinimi üzerine reform tartışmalarının devam ettiği İtalya'da, muhalefetteki Daha Fazla Avrupa Partisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başlattığı kampanya önemli bir aşamaya geçmiş durumda. Partinin lideri Riccardo Magi, gerekli imzaları zamanından önce toplayarak süreci hızlandıracaklarını açıkladı.

Demokratik Parti Destek Sağlıyor

Demokratik Parti lideri Elly Schlein, referandum sürecine destek vermek amacıyla vatandaşları imza vermeye teşvik ederken, bu yasanın değiştirilmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çekti.

Mahkeme Kararı Bekleniyor

Toplanan imzalar, Anayasa Mahkemesi'ne sunulacak. Yüksek mahkemenin, Şubat 2025'te referandumun yapılıp yapılmayacağına yönelik karar vermesi bekleniyor. Eğer referandum onay alırsa, bahar aylarında sandıkların kurulması mümkün olacak.

Başbakan Meloni'nin Görüşleri

Başbakan Giorgia Meloni, mevcut yasaların yeterli olduğunu belirterek, "10 yıl süresi makul. Bu yasayı değiştirmeyi düşünmüyorum. Ancak referandum olursa, bu demokrasinin bir parçasıdır" ifade etti.

Forza Italia'nın İlgisi

Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "Ius Scholae" düzenlemesiyle birlikte, İtalya'da doğmuş veya 12 yaşından önce İtalya'ya gelen ve 5 yıl burada eğitim gören çocukların vatandaşlık alması gerektiğini savundu. Ancak, bu öneri iktidar ortakları tarafından pek destek bulmadı.

Mevcut yasalar kapsamında, yabancıların İtalya'da vatandaşlık kazanabilmesi için dikkat edilmesi gereken şartlar arasında; 10 yıl boyunca ikamet etme, sabıka kaydı olmaması ve düzenli gelir beyanında bulunulması yer alıyor. Ayrıca, yabancıların İtalya'da doğan çocukları reşit olana kadar kesintisiz ikamet ettikten sonra vatandaşlık hakkına sahip olabiliyor.