DOLAR
35,57 -0,14%
EURO
37,01 0,02%
ALTIN
3.114,74 -0,52%
BITCOIN
3.669.563,35 0,62%

İtalya Anayasa Mahkemesi, Bölgesel Özerklik Yasası için Referandum Talebini Reddetti

İtalya Anayasa Mahkemesi, bölgesel yönetimlere özerklik sağlayan yasanın referandumla yürürlükten kaldırılması talebini kabul etmedi.

Yayın Tarihi: 21.01.2025 02:41
Güncelleme Tarihi: 21.01.2025 02:41

İtalya Anayasa Mahkemesi, Bölgesel Özerklik Yasası için Referandum Talebini Reddetti

İtalya Anayasa Mahkemesi'nin Kararı

İtalya'da sağ koalisyon hükümetinin yürürlüğe koyduğu "bölgesel yönetimlere daha fazla özerklik" sağlayan yasa için referandum talebi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi. Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümetin önemli seçim vaatlerinden biri olan bu yasa, AYM’nin dünkü kararıyla yeniden gündeme oturdu.

Mahkemenin Gerekçesi

Aynı zamanda "farklılaştırılmış özerklik yasası" olarak bilinen düzenlemenin yürürlükten kaldırılması için yapılan referandum talebinin, Yüksek Mahkeme tarafından kabul edilmemesi; önerilen metnin belirsizliği ve seçmenin bilinçli bir tercih yapma hakkına engel oluşturması gerekçeleriyle açıklandı. Ayrıca, AYM konunun referandumla değil, anayasa revizyonuyla ele alınması gerektiğini belirtti.

Özerklik Yasası Savunucuları ve Muhalefet

Özerklik yasasının savunucularından Veneto Bölgesel Yönetim Başkanı Luca Zaia, AYM’nin kararını memnuniyetle karşıladı ve sosyal medyada, "Her şey devam ediyor," ifadesini kullandı. Öte yandan, ana muhalefet partisi Demokratik Parti (PD) Senatörü Alessandro Alfieri, yasanın bölgesel eşitsizlikler yaratabileceği gerekçesiyle mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.

5 Yıldız Hareketi’nden (M5S) Nuccio Di Paola ise, AYM'nin kararı ile yasanın uygulanabilirliğinin sorgulandığını belirtip, Roma'nın konuyla ilgili yeni adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Diğer Referandum Talepleri

AYM, bölgesel özerklik yasasının kaldırılması için yapılan referandum talebini reddetmesine rağmen, yabancıların İtalyan vatandaşlığına dair koşulları değiştirmek için 5 farklı kanunla ilgili referandum taleplerini kabul etti. Bu bağlamda, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelen bireylerin İtalyan vatandaşlığına geçiş sürecinin 10 yıldan 5 yıla düşürülmesi için referandum yapılması yönündeki talep onaylandı.

AYM, ayrıca çalışma hayatı ile ilişkili haksız fesih, işten çıkarma, sözleşme yenileme ve iş kazaları konularında da diğer 4 maddenin referandumla değiştirilmesine karar verdi.

Başbakan Meloni'nin Görüşü

Başbakan Meloni, Eylül 2024'te yaptığı açıklamada, mevcut vatandaşlık yasasında değişiklik yapmayı gerekli görmediğini ifade etmişti. Ülke yasalarına göre, AYM’nin onayladığı değişikliklerin halk oylamasına sunulması bekleniyor.