DOLAR
34,27 0,09%
EURO
37,47 0,13%
ALTIN
2.927,11 0,04%
BITCOIN
2.197.177,92 -2,29%

İsviçre'den İsrail'e UNIFIL Konusunda Acil Çağrı

İsviçre, İsrail'in UNIFIL'e yönelik saldırılarını derhal durdurmasını talep etti.

Yayın Tarihi: 14.10.2024 00:22
Güncelleme Tarihi: 14.10.2024 00:22

İsviçre'den İsrail'e UNIFIL Konusunda Acil Çağrı

İsviçre'den Acil Çağrı

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) karşı İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıları durdurması için acil bir çağrıda bulundu. Bu açıklama, İsrail ordusunun UNIFIL'e yönelik eylemlerinin artmasından sonra yapıldı.

Resmi Açıklama ve İhlaller

Bakanlığın resmi sosyal medya kanalında yapılan paylaşımda, "İsrail ordusunu, UNIFIL'e yönelik tüm saldırıları derhal durdurmaya, BM tesislerinin dokunulmazlığına saygı göstermeye ve uluslararası hukuku korumaya çağırıyoruz," ifadesi yer aldı. Açıklamada, tarafların acilen ateşkese yönelik bir anlaşma yapması gerektiği de vurgulandı.

UNIFIL'e Yönelik Saldırılar

10 Ekim'de, İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu iki barış gücü askeri yaralandı. Ardından 11 Ekim'de, Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesindeki UNIFIL komuta merkezi, top ateşiyle hedef alındı.

Ülkelerin Tepkileri ve UNIFIL Açıklaması

Birçok ülke, İsrail'in UNIFIL güçlerine yönelik eylemlerini kınamış durumda. UNIFIL, Ramya kasabasındaki BM güçlerinin, Mavi Hat'tan gelen üç grup İsrail askerini tespit ettiğini bildirdi. Açıklamada, İsrail askerlerinin bölgedeki ışıklandırmanın kapatılmasını istediği ve daha sonra olay yerinden ayrıldığı ifade edildi.

Netanyahu'nun İfadeleri

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, UNIFIL unsurlarının Lübnan'ın güneyinden çekilmesi gerektiğini öne sürdü ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e seslenerek UNIFIL güçlerinin Hizbullah'ın etkisi altına girdiğini belirtti.