DOLAR
34,14 -0,15%
EURO
38,24 -0,12%
ALTIN
2.914,38 0,08%
BITCOIN
2.170.781,8 0,98%

İsviçre'de Sarco İntihar Kapsülü ile İlgili Gözaltılar Başladı

İsviçre'de Sarco isimli intihar kapsülünde yaşanan ilk gözaltılar intihar teşvik suçlamasıyla yapıldı.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 11:52
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 11:52

İsviçre'de Sarco İntihar Kapsülü ile İlgili Gözaltılar Başladı

İsviçre'de Sarco İntihar Kapsülü ile İlgili Gözaltılar Başladı

İsviçre'nin Schaffhausen kantonunda, anestezik gaz kullanarak intihar etmek amacıyla tasarlanan Sarco isimli kapsül ile ilgili ilk gözaltıları gerçekleştiren güvenlik güçleri, olaya karışan birkaç kişiyi tutukladı.

Olayın Detayları

Olay, bir avukatın, Sarco kapsülünün gizli bir orman kulübesinde kullanıldığı ihbarını yaptığı sonrasında meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye giden polis ekipleri, kapsülü el koyarak incelemeye aldı. Bir kişinin Sarco kapsülünü kullanarak hayatını kaybettiği belirlendi.

Yasal Süreç Başlatıldı

Schaffhausen Savcılığı, intihara teşvik ve yardım suçlamalarıyla gözaltına alınanlar hakkında ceza davası açtı. Ölen kişinin cesedi ise otopsi için Zürih Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

İsviçre Sağlık Bakanı'nın Açıklamaları

İsviçre Sağlık Bakanı Elisabeth Baume-Schneider, yakın zamanda yapılan bir açıklamada Sarco kapsülünün yasalara aykırı olduğunu ifade etti. Sarco, "intihar makinesi" olarak da biliniyor; içindeki şezlong benzeri bir oturma alanıyla, kullanıcının azot gazı akışını başlatmasıyla işlev görüyor. Kullanıcı, bir süre sonra bilinç kaybı yaşayarak hayati tehlikeyi riske atıyor.

Sarco Kapsülü Üzerine Tartışmalar

İsviçre'de 2018 yılından bu yana Sarco kapsülü ve ötenazi ile ilgili tartışmalar oldukça yoğun. Bu durum, toplumda farklı görüşlerin oluşmasına neden oldu ve yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesine zemin hazırladı.