İSTİB Ocak Ayı Meclis Toplantısı
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması durumunda hem üretim hem de ihracatın iki katına çıkabileceğine dikkat çekti.
Ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, tarım ve gıda alanındaki sorunların temel nedenlerini dört ana başlıkta özetleyen Kopuz, “İsraf, tağşiş, verimsizlik ve enflasyonu çözmedikçe, sürdürülebilir bir refah yoluna girmemiz mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Gıda İsrafı Sorunu
Kopuz, gıda israfının son yıllarda artış gösterdiğine değinerek, “Dünyada üretilen gıdanın üçte birinin kayıp veya israfla boşa gittiğini yıllardır söyleriz. FAO'nun çalışmaları, bu oranın yüzde 40'lara ulaştığını gösteriyor.” dedi. Türkiye'nin gıda israfının, neredeyse 36 milyar dolara ulaşan gıda ihracatına yakın olduğunu vurguladı.
Gıda Güvenliği Tehditleri
Kopuz, gıda güvenliğini tehdit eden diğer bir sorunun ise taklit ve tağşiş olduğunu belirterek, bu durumun Türk gıda sektörünün imajına olumsuz etki yaptığını dile getirdi.
Verimlilik ve Sürdürülebilir Refah
Tarım sektöründe verimliliğin artırılması gerektiğine dikkat çeken Kopuz, “Eğer verimliliğimizi artırmaz ve katma değerli tarımsal ürünlere ağırlık vermezsek, sürdürülebilir refah ne yazık ki mümkün olmayacaktır.” açıklamasında bulundu.
Enflasyonla Mücadele
Kopuz, Türkiye'nin 1970'lerdeki enflasyon sarmalından kurtulduğunu hatırlatarak, son yıllarda bu sorunun tekrar gündeme geldiğini belirtti. Alınan tedbirlerle enflasyonun kontrol altına alınacağına ve tekrar tek haneli rakamlara gerileyeceğine inandığını ifade etti. “Bilhassa gıda enflasyonunun düşürülmesinin sektörümüz için önemine dikkat çekmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
Son olarak, enflasyonla mücadelede sadece bakkal ve marketlerin değil, tarladan rafa kadar tüm sürecin denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Kopuz, “Art niyetle fırsatçılık yapanların cezalandırılması gerekiyor.” ifadelerini kullanarak, bu süreçte ekonomi yönetiminin beklenti yönetimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.