İSTİB'in Kekik Üzerine Yürüttüğü Çalışmalar
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) tarafından başlatılan 'Altın Tohumlar' projesi çerçevesinde bu ay kekik teması işlendi. Toplantıda, kekik üretimindeki standartlaşmanın önemi ön plana çıktı ve Türkiye'nin bu alandaki potansiyeli değerlendirildi.
Toplantıda Ele Alınan Konular ve Katılımcılar
Toplantının açılış konuşmasını İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yaptı, moderatörlüğünü ise İSTİB Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Şen üstlendi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Maral, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden Ahmet Bircan Tınmaz, kekik üreticisi Zafer Cihan ve İSTİB Meclis Üyesi Emin Demirci gibi uzmanlar toplantıya katıldı.
Standartlaşma ve Modern Yöntemlerin Önemi
Toplantıda, Türkiye'nin kekik üretiminde dünya çapında lider konumda olduğu vurgulandı. Yeni yüksek verimli kekik türlerinin üretimi ve modern ekim ile hasat tekniklerinin benimsenmesi gerektiği dile getirildi. Ahmet Bircan Tınmaz, kekik türünün kullanım amacına göre belirlenmesinin önemine dikkat çekti.
Fiyat Dalgalanmaları ve Kalite Sorunları
Kekik üreticisi Zafer Cihan, fiyat dalgalanmalarının üreticiler için en büyük sorun olduğunu ifade ederken, İSTİB Meclis Üyesi Emin Demirci de Türkiye'nin kekik üretimindeki liderliğinin korunmasını ve katma değerli ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerinin kalite standartlarına dikkat çekerek, istenilen standartta ürün gönderilmediğinde sorunlar yaşandığını aktardı.
Katma Değer Sağlayan Yatırımlar için Standardizasyon
Demirci, Türkiye'nin kekik işlenerek uçucu yağlar ve aromatik ekstreler üretmesinin önemini vurgulayarak, üretimde standardın sağlanmasının kritik olduğunu belirtti: 'Bizim 4 avroya ihraç ettiğimiz kekikten elde edilen etken maddeyi 90 avroya ithal ediyoruz. Bu konuda yatırım yapılması için üretimde standart yakalamalıyız.'