İstanbul Ticaret Borsası'nda Seracılık Ele Alındı
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Türkiye'de toplam meyve sebze üretiminin 4'te 1'inin seralarda gerçekleştirildiğini ifade etti. Kasap, "Yapılan yatırımlar ve teknolojik ilerlemeler sayesinde, sera üretimde dünyada dördüncü, Avrupa'da ise ikinci sıradayız." dedi.
Toplantının Detayları
İSTİB'in düzenlediği Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor toplantısında seracılık konuları kapsamlı bir şekilde ele alındı. Moderatörlüğünü Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak'ın yaptığı çevrim içi toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetkililer ve sektör temsilcileri katıldılar.
Seracılıkta Yaygınlık ve Üretim
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban, Türkiye'de seracılığın yaygın olarak uygulandığını belirterek, "81 ilimizin 80'inde seracılık yapılmakta ve topraksız tarım 52 ilde, jeotermal kaynaklı seracılık 27 ilde uygulanmaktadır." dedi. Çoban, Türkiye'nin seralarında toplam 8 milyon ton sebze ve 1 milyon ton meyve üretildiğini ekledi.
Üretim ve İhracat Hedefleri
Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği (SERABİR) Başkanı Onur Girdap, jeotermal kaynaklı seraların yaygınlaşmasının ihracata yönelik üretimlerin artış gösterdiğini söyledi. Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER) Başkanı Ufuk Salih Uslu ülkemizde 550 bin dönüm sera varlığı bulunduğunu ve son iki yılda bu alanda %27'lik bir artış yaşandığını bildirdi.
Devlet Destekleri ve Fırsatlar
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Proje Yönetimi Koordinatörlüğü Dış İlişkiler Uzmanı Ali Ateş ise, Avrupa Birliği'nin destek fonlarından yararlanmanın önemine vurgu yaptı. Ateş, "Fonların %50'si AB, %50'si ise Türkiye'nin ulusal bütçesinden karşılanıyor. Kırsalda iş imkanı oluşturmak isteyen girişimcilerin bu fondan yararlanmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.