DOLAR
34,95 -0,14%
EURO
36,71 -0,18%
ALTIN
2.990,88 0,62%
BITCOIN
3.508.954,95 -0,62%

İstanbul'da 'Barış Harekatı'nın 50. Yılında Kıbrıs Sempozyumu' Gerçekleştirildi

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyumda, Kıbrıs meselesinin tarihi önemi vurgulandı.

Yayın Tarihi: 13.12.2024 15:26
Güncelleme Tarihi: 13.12.2024 15:26

İstanbul'da 'Barış Harekatı'nın 50. Yılında Kıbrıs Sempozyumu' Gerçekleştirildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul'da düzenlenen 'Barış Harekatı'nın 50. Yılında Kıbrıs Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Tatar, Kıbrıs meselesinin milli bir mesele olduğunu belirterek, "Bu meseleyi hiçbir zaman Türkiye'siz götüremeyeceğimizi bütün dünyayla paylaşıyoruz," dedi.

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen sempozyum, Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın kendileri için dönüm noktası olduğunu ifade etti. Tatar, harekatın tarihsel önemine dikkat çekerek, "1571'lere geri dönecek olsak, burası bir Osmanlı adasıdır. Osmanlı'nın çekilmesiyle burada kalan Kıbrıs Türkleri bu mücadeleyi onurlu şekilde sürdürmüş ve şimdi bağımsız Türk Devleti'nin sahibi olarak Türk Devletler Teşkilatı'na gözlemci olarak girmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz," şeklinde konuştu.

Tatar ayrıca, Kıbrıs'taki üniversitelerde 144 farklı ülkeden öğrencinin eğitim gördüğünü de vurguladı. Bu durumun Kıbrıs'ın uluslararası bağlantılarını güçlendirdiğini söyleyen Tatar, Türkiye aracılığıyla temas kuramadıkları ülkelerle bağlantı sağladıklarını belirtti.

Sempozyumda, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt da bir konuşma yaparak, Kıbrıs'ın dengeleri üzerine bilgi verdi. Kurt, Kıbrıs'ın tarihsel ve kültürel önemine değinerek, adada Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları arasında 20. yüzyılda yaşanan gerginliklerin siyasi yapıyı derinden etkilediğine vurgu yaptı. Kurt, "1974 Kıbrıs Barış Harekatı, adada yaşanan çatışma ortamı açısından tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu harekat, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlama mücadelesinin simgesidir," şeklinde konuştu.

Bugün, Kıbrıs'ın bölünmesinin, sadece Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde değil, Avrupa Birliği politikalarında da belirleyici bir rol oynadığını ifade eden Kurt, sempozyumda bir araya gelen akademisyenlerin Kıbrıs'a dair önemli katkılar sunacağını kaydetti.