DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.122.128,19 0,72%

İsrailli generaller, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunuyor

ABD basınına konuşan İsrailli üst düzey generaller, Hizbullah ile olası bir savaşa hazırlık amacıyla Gazze'de ateşkes istiyor. Generaller, bu stratejinin rehinelerin serbest bırakılmasını da hızlandıracağını belirtiyor.

Yayın Tarihi: 02.07.2024 19:01
Güncelleme Tarihi: 02.07.2024 19:01

İsrailli generaller, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunuyor

İSRAİLLİ GÜVENLİK YETKİLİLERİNDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

ABD basınına konuşan İsrailli güvenlik yetkililerine göre, üst düzey ordu mensupları Hizbullah ile savaşa girme durumunda Gazze'de ateşkes istiyor. 7 Ekim tarihinden itibaren binlerce ölüme sebep olan İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, dünya kamuoyundan gelen ateşkes çağrıları etkisiz kalıyor. Ancak İsrail'de iç siyasette dengeler değişiyor ve kabine ile ordu arasında fikir ayrılıkları baş gösteriyor.

GAZZE'DE ATEŞKESİN NEDENLERİ

The New York Times gazetesinin yaptığı habere göre, İsrailli üst düzey generaller, Gazze'de ateşkes talep ediyor. Generalleri bu fikre iten en önemli etken, Lübnan ile savaş ihtimali. İsrailli askeri yetkililer, Lübnan’da Hizbullah’a karşı daha büyük bir savaş çıkması durumunda Gazze’de Hamas ile ateşkes sağlanması gerektiğini düşünüyor. Ateşkesin, Gazze’de rehin tutulan İsraillilerin serbest bırakılmasının da en hızlı yolu olduğu ifade ediliyor.

REHİNELERİN SERBEST BIRAKILMASI VE ORDU'NUN HAZIRLIKLARI

İsrail’in son yıllarda yürüttüğü en uzun savaşta, daha fazla savaş için elindeki ekipmanın eksik olduğu belirtiliyor. Generaller, Hizbullah’a karşı bir savaş çıkması durumunda ordunun toparlanmak için zamana ihtiyacı olduğu görüşünde. Yetkililer, Hamas ile sağlanacak bir ateşkesin, Hizbullah’la bir anlaşmaya varmayı da kolaylaştıracağını düşünüyor. Geçen yıla kadar İsrail’in ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Eyal Hulata, gazeteye yaptığı açıklamada, “Ordu, rehine anlaşmasına ve ateşkese tam destek veriyor” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, Gazze’yi işgal etmeye ya da kontrolü alternatif Filistinli liderlere devretmeye isteksiz görünüyor. Ordu, enerjisinin ve cephanesinin yavaş yavaş tükeneceği ‘ebedi bir savaştan’ korkuyor. Netanyahu’nun isteksizliği, ordu ile arasındaki çatlağı daha da derinleştiriyor.