DOLAR
34,25 0,1%
EURO
37,38 0,03%
ALTIN
2.918,91 -0,01%
BITCOIN
2.260.625,4 -0,06%

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar: Lübnan'ın Güneyinde Kriz Derinleşiyor

İsrail ordusu ve Hizbullah arasındaki sıcak temaslar Lübnan'ın güneyinde yoğunlaştı. Çatışmaların detayları haberimizde.

Yayın Tarihi: 14.10.2024 18:35
Güncelleme Tarihi: 14.10.2024 18:35

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar: Lübnan'ın Güneyinde Kriz Derinleşiyor

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Gerginlik

Lübnan'ın güneyinde, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında çatışmalar 30 Eylül'de başladı. İlk sıcak temasın yaşandığı tarih ise 2 Ekim olarak kaydedildi. Bu tarihte, Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki El-Udeyse kasabasına sızmaya çalışan bir İsrail birliğine gerçekleşen çatışmanın ardından geri çekildiğini bildirdi.

İsrail'in Operasyonları

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, 30 Eylül tarihli açıklamasında, Hizbullah'ın altyapısına yönelik “sınırlı ve yoğun” kara saldırılarına başladıklarını duyurdu. Bu açıklamadan sonra, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ise, İsrail'in kara saldırılarına başladığını ve bunun BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ihlal ettiğini belirtti.

Kara Saldırılar ve Bölge İhlalleri

İsrail ordusu, sınırdaki bazı beldeleri "kapalı askeri bölge" ilan etti. Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi gibi yerleşimler bu kapsamda değerlendirildi.

2 Ekim'de oluşan sıcak temasların ardından, Hizbullah Sözcüsü Muhammed Afifi, "El-Udeyse ve Marun er-Ras'taki çatışmalarda çok sayıda İsrail askerini etkisiz hale getirdik" dedi. Aynı gün İsrail, yaşanan çatışmalarda ilk kez bir askerinin öldüğünü açıkladı.

Bölgedeki Son Gelişmeler

İsrail'in girdiği bölgelerden kısa süre içinde çekilmesi dikkat çekerken, sızma gerçekleştirdiği en derin alan 1,5 kilometre olarak belirlendi. Çatışmalar, Marun er-Ras ve çevresinde yoğunlaşmış durumda.

İsrail'in, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerine yönelik de sızdığı bölgelerde düzenlediği saldırılar devam ediyor. UNIFIL karargahına yapılan saldırılar sonucu bazı askerlerin yaralandığı bildirildi.