DOLAR
34,92 0%
EURO
36,7 0%
ALTIN
2.976,68 0%
BITCOIN
3.570.159,46 -1,57%

İsrail, Suriye'deki Gelişmelerin Ürdün'e Sıçramasından Endişe Ediyor

İsrailli güvenlik yetkilileri, Ürdün'deki istikrarın Suriye'deki gelişmelerden etkilenmesinden kaygılı. Gizli görüşmeler yapıldığı iddia edildi.

Yayın Tarihi: 15.12.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 15.12.2024 11:07

İsrail, Suriye'deki Gelişmelerin Ürdün'e Sıçramasından Endişe Ediyor

İsrail güvenlik yetkililerinin, Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan gelişmelerin Ürdün'e sıçrama potansiyelinden endişe duyduğu öne sürüldü. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Tel Aviv yönetimi, Esed rejiminin çökmesinin Ürdün'ü etkileyebileceğinden kaygılı.

Tel Aviv'den edinilen bilgilere göre, Suriye'de Esed'i devirmeyi amaçlayan grupların başarısının Ürdün'deki bazı unsurları etkilemesi ve rejimi istikrarsızlaştırabileceği düşünülüyor. Bu endişeler doğrultusunda, İsrail İç İstihbarat Servisi Direktörü Ronen Bar ve İsrail Ordusu Askeri İstihbarat Servisi Direktörü Shlomi Binder Ürdün'ü ziyaret ederek gizli görüşmeler gerçekleştirdi.

ABD merkezli Axios haber sitesinin aktardığına göre, 13 Aralık'ta Amman'daki görüşmelerde taraflar, Suriye'deki son durumu, Baas rejiminin düşüşü sonrası kurulan geçici yönetimle ilişkileri değerlendirdi. İsrailli ve Ürdünlü güvenlik yetkililerinin, Suriye'deki gelişmelere dair ortak güvenlik kaygılarını gidermek amacıyla iş birliği yapma isteğine vurgu yaptıkları belirtildi.

İsrail ordusu ve Şin-Bet ile Ürdün'ün Washington Büyükelçiliği, konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Suriye'de çatışmaların giderek şiddetlendiği 27 Kasım'dan sonra, 8 Aralık'ta Baas rejiminin çöküşü ile İsrail ordusunun Suriye'ye yönelik saldırılarında artış gözlemlendi. Rejim ordusuna ait askeri altyapı ve imkanları hedef alan İsrail, Suriye toprakları olan Golan Tepeleri'ndeki işgali genişletti. Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, başkent Şam’a 25 kilometre kadar yaklaşarak işgali daha da ilerletti. İsrail, Golan Tepeleri'ni 1967 yılından beri işgal altında tutuyor ve 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile bu bölgedeki tampon bölge ve silahlardan arındırılmış alanın sınırları belirlenmişti.