DOLAR
35,67 -0,12%
EURO
37,5 -0,83%
ALTIN
3.180,24 -0,87%
BITCOIN
3.806.762,35 -3,69%

İsrail Ordusuna Lübnan'ın Güneyinde Kalma Talimatı Verildi

İsrail hükümeti, Lübnan'ın güneyinden çekilmesi gereken orduya kalma talimatı verdi. ABD ile ek süre müzakereleri sürüyor.

Yayın Tarihi: 24.01.2025 14:01
Güncelleme Tarihi: 24.01.2025 14:01

İsrail Ordusuna Lübnan'ın Güneyinde Kalma Talimatı Verildi

İsrail hükümeti, 27 Kasım'da uygulamaya giren ateşkes anlaşması çerçevesinde 26 Ocak Pazar günü Lübnan'ın güneyinden çekilmesi gereken İsrail ordusuna bölgede kalma talimatı verdi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın aktardığına göre, ABD'den Lübnan'ın güneyinden çekilme konusunda ek süre talep eden İsrail hükümetinin bu talimatı, orduya bu gece iletildi.

İsrail hükümeti ile ABD'li yetkililer, Lübnan'ın güneyinde sınırın doğu kesiminden çekilme takvimi üzerine görüşmeler yapmaya devam ediyor. Ayrıca, Lübnan'ın güneyindeki sınırın batı bölümünde ise İsrail ordusunun anlaşmadaki çekilme takvimi çerçevesinde yeniden konumlandığı bildirildi.

İsrail ordusunun kuzey bölgesi komutanı Uri Gordin'in, Dışişleri ve Güvenlik Komitesi üyelerine yaptığı açıklamada, ordunun Lübnan'dan ateşkes anlaşmasında belirtilen sürede çekilmeyeceği belirtilmişti. Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'tan, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki 5 noktada kalması yönünde bir talepte bulunmuştu.

KAN, İsrail'in Lübnan'ın güneyinden çekilmesine günler kala ABD'den çekilme takviminin 30 gün uzatılması için ek süre istediğini bildirmişti.

Hizbullah, yapılan yazılı bir açıklama ile İsrail'in Lübnan'ın güneyinden çekilmesinde oluşacak herhangi bir gecikmeyi ateşkes anlaşmasının 'açıkça ihlali' olarak değerlendireceğini ifade etti. Açıklamada, Lübnanlı yetkililere anlaşmanın tam ve kapsamlı şekilde uygulanması için garantörler üzerinde baskı kurma çağrısında bulunuldu.

Lübnan ile İsrail arasında varılan ateşkes anlaşması 27 Kasım 2024'te yürürlüğe girdi. Anlaşmanın ikinci maddesinde, 'Lübnan hükümeti, Hizbullah veya Lübnan topraklarında bulunan diğer tüm silahlı grupların İsrail'e karşı herhangi bir operasyon düzenlemesini engelleyecek ve İsrail de Lübnan'da sivil, askeri veya devlete ait hedeflere herhangi bir askeri saldırıda bulunmayacak' denilmişti. Anlaşmaya göre, Lübnan ordusunun 60 gün içinde (26 Ocak) İsrail'in ülkenin güneyinde işgal ettiği bölgelere aşamalı olarak konuşlanması ve İsrail ordusunun çekilmesi öngörülmekteydi. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından İsrail ordusunun bombardımanlar ve ev yıkma gibi eylemlerle ateşkes ihlallerine devam ettiği kaydedildi.