İsrail basınında yer alan haberlere göre, Ultra-Ortodoks Yahudileri (Harediler)'nin zorunlu askerlikten muafiyetini sağlayan yasa tasarısının sunulması, orduya katılan yedek asker sayısında %15 ila 25 oranında bir azalmaya neden oldu. Bu durum, özellikle Gazze ve Lübnan cephelerinde yaşanan gelişmelerle birlikte, İsrail ordusunu endişelendirdi.
Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, yedek askerlik uygulamasındaki bu düşüş, yorgunluk ve bitkinlik hallerinin artması gibi sebeplerle ilişkilendiriliyor. Ayrıca, 2025 yılına kadar süreceği düşünülen yedek askerlik uygulamasının yaygınlaşması da durumu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
İsmi belirtilmeyen bir üst düzey güvenlik yetkilisi, "yedek askerlerin gelecek yıl en az 100 gün görev yapmak zorunda kalacağı" şeklinde açıklama yaptı. Hükümetteki koalisyon partileri, her yıl yaklaşık 60 bin Haredinin askerlikten muafiyetini sağlayacak yeni bir yasa çıkarmak için baskı yapıyor.
İsrail Yüksek Mahkemesi, 25 Haziran tarihlerinde, Haredilerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağı olmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiğine karar vermişti. Bu karar, askerlikten muaf olanların kamu desteklerinden yararlanamayacaklarını da belirtmiştir.
Eski Savunma Bakanı Yoav Gallant, Haredilerin askerlikten muaf tutulmasına karşı çıkan isimler arasındaydı. Harediler, nüfusun yaklaşık %12'sini oluşturarak, dini gerekçelerle askerlik yapmaktan kaçınmaktadır. Bununla birlikte, kadın ve erkekler için İsrail'de 3 yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunmaktadır. Harediler, 26 yaşına kadar Tevrat kurslarında eğitim aldıkları takdirde askerlikten muaf tutulabilmektedir.
Koalisyon ortakları arasında, "Tevrat eğitiminin temel hak olduğu" yönünde bir yasa tasarısı geçirerek temsil ettikleri kesimin askerlikten muaf kalmasını güvence altına alma çabaları da sürmektedir.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.