Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İsrail jetleri Yemen'de İran destekli Husilere bağlı noktaları bombaladı

İsrail ve Yemenli Husi milisleri arasındaki artan gerilim, Orta Doğu'da yeni bir çatışmanın habercisi olabilir.

Yayın Tarihi: 21.07.2024 10:03
Güncelleme Tarihi: 21.07.2024 10:21

İsrail jetleri Yemen'de İran destekli Husilere bağlı noktaları bombaladı

İSRAİL VE YEMEN ARASINDA ARTAN GERİLİM: TEL AVİV SALDIRISI SONRASI BOMBARDIMAN

İsrail, Cuma günü Tel Aviv'de gerçekleşen ve bir İsraillinin ölümüne, on kişinin de yaralanmasına yol açan insansız hava aracı saldırısının ardından Yemen'i bombalamasıyla dikkat çekti. İsrail ordusu, Yemen'deki İran destekli Husi milisleriyle bağlantılı noktaları hedef aldığını kamuoyuna duyurdu. Bu adım, Orta Doğu'daki mevcut gerilimi daha da artırdı.

Cuma günü Tel Aviv'de düzenlenen insansız hava aracı saldırısı, İsrailli sivillerin hayatını kaybetmesi ve yaralanmasıyla sonuçlandı. İsrail ordusu, saldırının Husi milisler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Bu saldırı, Husilerin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği ilk büyük çaplı saldırılardan biri olarak kaydedildi.

YEMEN'E MİSİLLEME SALDIRILARI

İsrail ordusu, Tel Aviv'deki saldırıya misilleme olarak Yemen'in Hudeyde liman kentindeki askeri hedefleri vurduğunu açıkladı. Hudeyde, İran tarafından Husilere tedarik edilen silahların giriş noktası olarak biliniyor. İsrail, bu operasyonların meşru müdafaa kapsamında olduğunu ve İran destekli Husi milislerinin saldırılarına karşı gerekli önlemleri aldığını belirtti.

Husi sözcüsü Muhammed Abdulsalam, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Yemen'in açıkça İsrail saldırısına maruz kaldığını belirtti. Saldırıların stratejik liman kentindeki sivil altyapıyı, petrol tanklarını ve bir elektrik istasyonunu hedef aldığını söyledi. Ayrıca, Husi askeri sözcüsü Yahya Saree, İsrail'e yönelik misilleme saldırılarının devam edeceğini ve hayati hedeflerin vurulacağını belirtti.

Yemen'deki sağlık bakanlığı, İsrail'in saldırılarında 80 kişinin yaralandığını ve çoğunun ciddi yanıklara sahip olduğunu açıkladı. Husi bağlantılı el Masirah TV, üç kişinin öldüğünü ve 87 kişinin yaralandığını bildirdi. Bu durum, uluslararası toplumda büyük yankı uyandırdı. Birleşmiş Milletler ve çeşitli insan hakları örgütleri, tarafları itidalli olmaya ve çatışmaları tırmandırmamaya çağırdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının Tel Aviv'e yönelik Husi saldırısına doğrudan bir yanıt olduğunu söyledi. Netanyahu, Hudeyde limanının askeri amaçlarla kullanıldığını ve İran tarafından Husilere tedarik edilen ölümcül silahların giriş noktası olarak hizmet ettiğini belirtti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, Husilerin İsrail'e 200'den fazla kez saldırdığını ve İsrail vatandaşlarına zarar vermeleri durumunda misilleme yapacaklarını ifade etti.r.