DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.119.170,67 0,86%

İsrail'in gözaltına aldığı Filistinli doktor Iyad er-Rantisi, soruşturma merkezinde öldü

Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinli doktor Iyad er-Rantisi, İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'e bağlı bir soruşturma merkezinde gözaltına alındıktan bir hafta sonra yaşamını kaybetti.

Yayın Tarihi: 19.06.2024 11:22
Güncelleme Tarihi: 19.06.2024 11:22

İsrail'in gözaltına aldığı Filistinli doktor Iyad er-Rantisi, soruşturma merkezinde öldü

Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinli doktor Iyad er-Rantisi'nin, geçen kasım ayında İsrail tarafından gözaltına alındıktan bir hafta sonra İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'e (Şabak) bağlı bir soruşturma merkezinde öldüğü ortaya çıktı.

HAARETZ: FİLİSTİNLİ DOKTORUN ÖLÜMÜ SORUŞTURULACAK

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, Gazze Şeridi'nin Beyt Lahiya kentinde bir kadın hastanesinin müdürü olan Filistinli doktor Iyad er-Rantisi, gözaltına alınmasından bir hafta sonra Aşkelon'daki Şabak soruşturma merkezinde hayatını kaybetti. İsrail Adalet Bakanlığı, doktorun ölümüyle ilgili orduya soruşturma yapılması talimatını verdi. Ancak, İsrail ordusu veya Şabak tarafından bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.

Şabak, 53 yaşındaki doktorun "İsrail tarafından bazı kişileri esir almakla" suçlandığını iddia etti. Ancak, doktor Rantisi'nin ölümüyle ilgili ayrıntılı bir bilgi verilmedi. İsrail Adalet Bakanlığı, olayın aydınlatılması için orduya soruşturma başlatılması talimatını verdi.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETİ

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin ortopedi bölümü başkanı doktor Adnan El Baraş da nisan ayında İsrail hapishanesinde işkence sonucu hayatını kaybetmişti. Filistin Sağlık Bakanlığı, 3 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail tarafından öldürülen sağlık çalışanlarının sayısının 496'ya yükseldiğini belirtmişti.

REFEH SINIR KAPISI 7 MAYIS'TAN BU YANA KAPALI

İsrail ordusu, 7 Mayıs'ta Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu. Refah Sınır Kapısı, bölgede İsrail işgalinin başladığı 7 Mayıs'tan bu yana kapalı tutuluyor. Gazze Şeridi'nin İsrail dışında dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın kapalı olması, gıda sıkıntısıyla karşı karşıya olan Gazze'ye insani yardım girişlerini de önemli ölçüde etkiliyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 256 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 katliam gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 25 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 80 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi.

ENKAZ ALTINDA KALAN CESETLER VE İNSANİ DURUM

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu, ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarının hedef alınarak sivil altyapının tahrip edildiği kaydedildi.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMI

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 372’ye, yaralı sayısının ise 85 bin 452'ye yükseldiği açıklandı. İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları, bölgedeki insani krizi derinleştirirken, uluslararası toplumun bu duruma karşı tepkisi ise yetersiz kalıyor.