New York Times (NYT) gazetesi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda sivil hayatını hiçe sayarak uyguladığı "bombalama kurallarındaki gevşeme" kararının, çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesiyle doğrudan orantılı olduğunu bildirdi.
Makalede, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının, sivillerin korunmasına yönelik kuralların göz ardı edildiğini gösteren bulgular yer alıyor. İsrail'deki 100'den fazla asker, yetkili ve Gazze'deki mağdurlarla yapılan mülakatların ardından, bu saldırıların 7 Ekim öncesine göre çok daha kaygı verici bir boyutta saldırılar içerdiği tespit edildi.
7 Ekim'de verilen savaş emrinin "çağdaş savaş tarihinin en yoğun bombardımanları" olarak değerlendirildiği makalede, orta rütbeli İsrailli subayların, düşük önemdeki hedeflere yüksek sivil kaybı riskiyle saldırma konusunda daha fazla özgürlük tanındığı ifade edildi.
Bir İsrailli üst düzey askeri yetkilinin açıklamalarına göre, ülke 7 Ekim'de "varoluşsal tehdit" algısıyla angajman kurallarında değişikliğe gitmiş durumda. Bu durum, Hamas üyelerinin sadece dışarıda değil, evlerinde de hedef alınabileceği anlamına geliyor.
NYT'nin yaptığı derinlemesine araştırma, İsrail'in güvenlik sisteminin sivil koruma amacını zayıflattığını, hedef tespit eden yöntemlerin hatalı uygulandığını ve sivil zayiatın raporlarının düzenli olarak yapılmadığını ortaya koyuyor. Ayrıca, üst düzey Amerikalı askerlerin bu konudaki uyarılarına rağmen, İsrailli yetkililerin başarısızlıkları görmezden geldiği vurgulandı.
Gazze’deki sivil kayıplarının artmasında yapay zekanın rolü de dikkat çekiyor. Makaleye göre, İsrail, çeşitli kaynaklardan edindiği bilgileri otomatik olarak analiz eden "İncil" adlı bir bilgisayar sistemi geliştirmiş durumda. Ancak hedef tespiti sırasında sivil yoğunluğunun göz ardı edilmesi, Filistinli sivillerin daha fazla hedef olmasına neden oluyor.
İsrailli üst düzey komutanların, her seferinde "100'den fazla sivili tehlikeye atacaklarını" öngördükleri Hamas liderlerine yönelik saldırıları onayladıkları belirtilirken, bu durum "çağdaş Batı orduları açısından olağanüstü bir eşik" olarak değerlendirilmiştir.
Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla yargılanan İsrail'in, sivillere yönelik 450 ila 900 kilogramlık bombaları sıkça kullandığı, ve bu bombaların çoğunun ABD yapımı olduğu kaydedildi. Ayrıca, son zamanlarda hem ABD'nin hem de uluslararası toplumun baskısıyla sivillere yönelik angajman kurallarını "göreceli" olarak sıkılaştırdığı, ancak bu kuralların hala çok gevşek olduğu ifade edildi.