DOLAR
33,89 0,16%
EURO
37,57 -0,02%
ALTIN
2.813,91 0,08%
BITCOIN
2.041.851,54 -0,53%

İsrail Heyeti Doha'ya Gidiyor: Esir Takası ve Ateşkes Müzakereleri

İsrail, esir takası ve ateşkes müzakereleri için yarın Katar'ın başkenti Doha'ya hareket ediyor.

Yayın Tarihi: 27.08.2024 22:41
Güncelleme Tarihi: 27.08.2024 22:41

İsrail Heyeti Doha'ya Gidiyor: Esir Takası ve Ateşkes Müzakereleri

İsrail Heyeti Katar'a Hareket Ediyor

İsrail'in esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkes müzakereleri için yarın Katar'ın başkenti Doha'ya gideceği bildirildi. Bu gelişme, Yedioth Ahronoth gazetesinde yer aldı.

Müzakerelerin Arka Planı

İsrail heyeti, ordu, dış istihbarat teşkilatı Mossad ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'ten (Şabak) oluşuyor. Heyet, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası için Kahire'de gerçekleştirilen müzakerelerin ardından şehirdeki istişarelerini tamamladı.

Doha'da Neler Bekleniyor?

Uzman ekibin Doha'ya gitmesi bekleniyor; görüşmelerin, anlaşmanın genel hatlarıyla ilgili açık noktalardaki eksikliklerin giderilmesine yardımcı olması amaçlanıyor. Ayrıca, heyetin Mısır, Katar ve ABD temsilcileri ile de görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.

Kahire Müzakereleri

Kahire'de, Hamas ve İsrail arasında dolaylı müzakereler 25 Ağustos'ta ABD, Katar ve Mısırlı yetkililerin katılımıyla düzenlendi. İsrail devlet televizyonu KAN, heyetin Kahire'deki müzakerelerin ardından pazar günü geri döndüğünü bildirdi.

Görüşmelerdeki Gelişmeler

Adı açıklanmayan İsrailli yetkililer, Kahire’deki görüşmelerle ilgili olarak, "Bugün Gazze'deki ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedilme şansı zayıftı," diyerek sürecin karmaşıklığını vurguladı. Ayrıca, Filadelfi Koridoru'nda anlaşma sağlamanın imkansız olduğunu ifade ettiler.

Hamas'ın Tepkisi

Hamas'ın üst düzey bir yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'daki ateşkes teklifine bağlı olduklarını belirtirken, kendilerine sunulan yeni teklifi, "İsrail işgalini kalıcı hale getireceği" gerekçesiyle reddettiklerini söyledi.

İsrail Hükümetinin Eleştirileri

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla ulusal ve uluslararası kamuoyunda eleştiri oklarının hedefi oldu.

Son olarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında, 10 ay içindeki ölü sayısının 40 bini geçtiği ve bu durumun bir insanlık felaketi haline dönüştüğü belirtiliyor.