DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.146.438,28 -0,2%

İsrail Hava Saldırısında Hizbullah Komutanı İbrahim Akil Hayatını Kaybetti

Hizbullah, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil'in öldüğünü duyurdu.

Yayın Tarihi: 21.09.2024 01:19
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024 01:19

İsrail Hava Saldırısında Hizbullah Komutanı İbrahim Akil Hayatını Kaybetti

İsrail Saldırısında Hizbullah Komutanı İbrahim Akil'in Ölümü

Hizbullah, yapılan bir açıklamayla, İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında, örgütün üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil'in hayatını kaybettiğini bildirdi.

İbrahim Akil Kimdir?

İbrahim Akil, "Tahsin" kod adıyla anılan ve Hizbullah’ın askeri kanadında önemli bir konumda yer alan bir liderdir. Yerel kaynaklara göre, Akil, Hizbullah'ın Cihat Konseyi üyesi olup, örgütün elit birimi Rıdvan Gücü'nün komutanlığını yapmaktadır.

Askeri Operasyonların Arkasındaki İsim

Akil'in, Hizbullah'ın İsrail’e karşı yürüttüğü birçok önemli askeri operasyonun arkasındaki stratejistlerden biri olduğu belirtiliyor. 2000 yılında İsrail'in Lübnan'dan çekilmesi dahil olmak üzere çeşitli çatışmalarda etkili bir rol üstlenmiştir.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Nisan 2023'te, Akil'i 1983'te Beyrut'taki ABD Büyükelçiliğine düzenlenen bombalı saldırıda yer almakla suçlamış ve bu kişi hakkında bilgi verenlere 7 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıklamıştır.

Askeri Stratejileri ve Etkisi

İbrahim Akil'in Hizbullah'ı Lübnan'da önemli bir askeri güç haline getiren füze sistemi ve askeri teçhizatın gelişiminde önemli bir rol oynadığı ifade edilmektedir. Kendisi, füze gücü ile konvansiyonel savaş arasında bir denge kurma çabasıyla, Hizbullah'ın savunma ve saldırı stratejilerinin geliştirilmesinde etkili olmuştur.