Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İsrail Gazze’yi yerle bir ediyor: Kara operasyonu için geri sayım başladı (İsrail-Hamas çatışmalarında 14. gün)

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 14. gününde de devam ediyor. Filistinlilerin can kaybı 4 bini aştı, İsraillilerin ise bin 400’ü. İsrail hükümeti kara operasyonu için hazır olduğunu duyurdu. Gazze’ye yardım girişi de yasaklandı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, bölgesel savaş uyarısı yaptı. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail’e tam destek verdi. Peki bu çatışma nasıl başladı? Son durum ne? İsrail ve Hamas arasında ateşkes mümkün mü?

Yayın Tarihi: 21.10.2023 12:23
Güncelleme Tarihi: 21.10.2023 12:23

İsrail Gazze’yi yerle bir ediyor: Kara operasyonu için geri sayım başladı (İsrail-Hamas çatışmalarında 14. gün)

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar 14. gününe girdi. İsrail ordusunun Gazze’deki ablukası ve yoğun bombardımanı sürüyor. Batılı liderler hem kendi ülkelerinden hem Tel Aviv’e giderek İsrail’e olan destekleri yeniden ortaya koyuyorlar. İsrailli yetkililerin bildirdiğine göre Hamas’ın saldırılarında ölen İsraillilerin sayısı ise bin 400’ü geçti.

Gazze Şeridi’nde yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, İsrail’in saldırıları altında korku ve ölümle yüz yüze yaşıyor. İsrail ordusu, Gazze’ye yönelik hava, deniz ve kara saldırılarını aralıksız sürdürüyor. Gazze’de altyapı çökmüş durumda. Elektrik, su, sağlık ve iletişim hizmetleri kesintili veya yok denecek kadar az. Gazze’de yaşanan insanlık dramına dünyadan tepkiler gelirken, İsrail hükümeti kara operasyonu için hazır olduğunu duyurdu.

BİDEN’DAN İSRAİL’E TAM DESTEK

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesine döndükten sonra yaptığı açıklamada, Kongre’ye Ukrayna ve İsrail için acil bütçe talebi gönderileceğini ve İsrail için daha önce benzeri görülmemiş destek isteyeceklerini söyledi.

Biden, “İsrail’in kendini savunma hakkını sonuna kadar destekliyoruz. Hamas’ın roket saldırılarını kınıyoruz. Gazze’deki sivillerin acısını paylaşıyoruz. Ancak bu çatışmanın sona ermesi için tek yol, İsrail’in güvenliği sağlanmalıdır.” dedi.

Biden ayrıca, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefonda görüştüğünü ve ateşkes için çalıştıklarını belirtti.

FİLİSTİN-İSRAİL ÇATIŞMASINDA ÖLÜ SAYISI 4 BİN 400’Ü GEÇTİ

Gazze Şeridi’nde İsrail’in sivilleri hedef alan saldırıları devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, çatışmalarda 4 bin 400 Filistinlinin öldüğünü açıkladı. İsrail tarafındaki ölü sayısı ise bin 400’ün üzerinde.

Filistin ve İsrail arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar sonucunda her iki taraftan da 4 bin 400’den fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze Şeridi’nde İsrail ordusunun sivilleri hedef alan saldırıları devam ediyor.

GAZZE’DE CAMİLER YIKILIYOR

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde bulunan el-Ömeri Camii’ni tamamen yıktı. Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi.

Gazze Şeridi’ndeki Hamas’a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail’in 10 camiyi yıktığını, onlarca cami ve mabede de zarar verdiğini açıklamıştı. Maruf, bunlar arasında 7 tarihi cami ve kilisenin de bulunduğunu belirtmişti.

GAZZE’DE SİVİLLERİN YAŞADIĞI EVLER BOMBALANIYOR

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı 6 evi bombaladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, hava saldırılarında 9 kişinin öldüğünü, 60 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Filistin haber ajansı WAFA ise hava saldırılarında çoğu çocuk ve kadın en az 21 kişinin yaşamını yitirdiğini, 79 kişinin de yaralandığını bildirdi.

FİLİSTİN-İSRAİL ÇATIŞMASINDA SON DURUM

Filistin Sağlık Bakanlığı, çatışmalarda bin 524’ü çocuk olmak üzere 4 bin 400 Filistinlinin öldüğünü ve 13 bin 750’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail tarafındaki ölü sayısının ise bin 400’ün üzerine çıktığı ve 4 bin 229 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Çatışmaların başladığı günden bu yana Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkeler arasında ateşkes çağrıları yapılıyor ancak taraflar arasında bir uzlaşı sağlanamıyor. BM Güvenlik Konseyi’nin konuya ilişkin toplantısı da bugün yapılacak.

 

gazze

GAZZE’DE RUM ORTODOKS KİLİSESİ’NE SALDIRI

Hamas kontrolündeki Gazze İçişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’deki bir kiliseyi vurduğunu duyurdu. Saldırıda en az iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze’deki Rum Ortodoks Kilisesi’nin sözcüsü George Antonius, “İsrail uçakları kilisemizi bombaladı. Kilise tamamen yıkıldı. Bu, İsrail’in Gazze’deki Hristiyan azınlığa yönelik bir soykırım girişimidir.” dedi.

Antonius, Gazze’deki Hristiyanların sayısının 2 bin civarında olduğunu ve İsrail’in saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

KARA OPERASYONU AN MESELESİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Piyade birlikleri Gazze sınırı yakınında toplandı. Yakında Filistin yerleşimlerini içeriden görecekler. Emir gelecek” diye konuştu.

Bununla birlikte İsrail, Türkiye dahil bölge ülkelerdeki büyükelçi ve diplomatlarını geri çağırdı.

Bu iki gelişme kara harekatının eli kulağında yorumlarına neden oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze sınırına yaptığı ziyarette askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü sosyal medyadan paylaşarak “hazırız” mesajını verdi.

İSRAİL ORDUSU: HALİHAZIRDA GAZZE’YE YARDIM GİRİŞİNE İZİN VERİLMEYECEK

İsrail ordusu, halihazırda abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yardım girişine izin verilmeyeceğini açıkladı.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari’nin düzenlediği basın toplantısı, İsrail devlet televizyonu KAN’da yayımlandı.

Hagari, “Şu aşamada, Gazze’ye yardım girişi olmayacağını herkesin bilmesini istiyorum. Gazze’ye açılan sınır kapıları hala kapalı. Bununla ilgili karar, idari düzeyde alınacak ve sonra da uygulanacak. Yardım girişlerinin vakti geldiğinde bunu açıklayacağız.” dedi.

Hagari ayrıca, İsrail’in kuzeyindeki gerginliğe de değindi. Lübnan’ın güneyinden açılan ateşin Hizbullah’ın onayı ve desteğiyle gerçekleştiğini ve Hizbullah’ın bunun sonuçlarına katlanacağını söyledi.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışma, bölgede yeni bir savaşın fitilini ateşledi. İki taraf da ateşkes için şart koşuyor. Ancak bu şartlar birbirine zıt. İsrail, Hamas’ın roket saldırılarını durdurmasını ve silahsızlanmasını istiyor. Hamas ise Gazze’nin ablukasının kaldırılmasını ve Filistinlilerin haklarının tanınmasını talep ediyor. Bu durumda, çatışmanın ne zaman ve nasıl biteceği belirsizliğini koruyor.