DOLAR
34,26 0,12%
EURO
37,47 0,16%
ALTIN
2.931,01 -0,09%
BITCOIN
2.214.915,62 -3,14%

İsrail'de Suikast Sonrası İran, Hamas ve Hizbullah'ın Tepkileri Tartışılıyor

İsrail'deki suikastlar sonrası İran, Hamas ve Hizbullah’ın olası tepkileri gündemde. Özellikle füzeli misilleme senaryoları öne çıkıyor.

Yayın Tarihi: 02.08.2024 11:11
Güncelleme Tarihi: 02.08.2024 11:11

İsrail'de Suikast Sonrası İran, Hamas ve Hizbullah'ın Tepkileri Tartışılıyor

İsrail'de Tansiyon Yükseliyor

İsrail'de gerçekleşen suikastların ardından, İran, Hamas ve Hizbullah'ın vereceği tepkilerin ne olacağı merakla tartışılıyor. Özellikle, bu grupların olası misillemelerine dair senaryolar gündemde.

Hizbullah'tan Olası Tepkiler

İsrail'in Hizbullah'tan beklediği karşılık ise kısa sürede netleşiyor. Uzun menzilli füze saldırılarına hazırlanıldığı ifade ediliyor. Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, İsrail ordusu, Hizbullah'ın muhtemel hedeflerinin askeri üsler veya sivil altyapılar arasında belirsizlik yaşıyor ama her durumda hazırlık yapıyor.

Hamas'ın Füze Tehdidi

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'den dikkat çekici füze saldırıları gerçekleştireceğini öngörüyor. Haaretz’e göre, örgütün füze kapasitesinin büyük ölçüde etkilendiği ve sembolik düzeyde bile olsa saldırılar düzenleyeceği düşünülüyor.

İran’ın Muhtemel Karşılıkları

İran cephesinde ise, misilleme olasılığı daha belirsiz. İsrail, İran’ın füzeler ve insansız hava araçları (İHA) ile yeni bir saldırı düzenlemesini uzak bir ihtimal olarak görmüyor. Kanal 12 haberine göre, İran, benzer bir saldırıyı tekrara düşünebilir.

Bölgesel Çok Cepheli Savaş İhtimali

İsrail'de, İran ile yaşanabilecek bir savaş ya da çok cepheli bir çatışmanın olasılığı daha fazla konuşulmaya başlandı. Haaretz’e göre, suikastın yapıldığı yerin stratejik önemi, Hizbullah’ı yeni angajman kuralları belirlemeye zorlayabilir. Bu yeni kurallar, çatışmaların daha da artabileceğini düşündürüyor.

Ayrıca, dünya genelinde birçok ülke, İran’ı gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya teşvik ediyor.