DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.239.803,99 0,12%

İsrail'de Gazzelilere İşkence Suçlaması: 9 Asker Gözaltında

İsrail'de, Gazze'den alıkonan Filistinlilere yönelik işkence iddialarıyla 9 asker gözaltına alındı.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 15:26
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 15:26

İsrail'de Gazzelilere İşkence Suçlaması: 9 Asker Gözaltında

İsrail'de Filistinlilere Yönelik İşkence İddiası

İsrail, Gazze Şeridi'nde alıkonulan Filistinlilere işkence yapmakla suçlanan 9 askerin gözaltına alındığını duyurdu. Sde Teiman gözaltı merkezi, bu tür suçlamaların sıkça gündeme geldiği bir yer olarak biliniyor.

Olayın Geçmişi ve Gözaltı Süreci

Yerel basındaki haberlere göre, İsrail Ordu Polisi'nden bir ekip, işkence soruşturması kapsamında alıkonulan Filistinlilere yönelik şüpheler nedeniyle birkaç askeri gözaltına almak için bu merkezi ziyaret etti. Gözaltı süreci sırasında, askerler ve ordu polisi arasında bir tartışma yaşandı, ardından 9 asker sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

Aşırı Sağcı Bakanlardan Tepkiler

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından, aşırı sağcı bakanlar gözaltı sürecine karşı çıkarak askerlere destek açıklamaları yaptı. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, durumu 'utanç verici' olarak nitelendirerek, absorbsiyon merkezi Sde Teiman'a gitmek için hazırlık yaptığını belirtti. Ayrıca, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de sosyal medya üzerinden askerlere sahip çıkan bir mesaj yayımladı.

Sde Teiman'ın Karanlık Yüzü

New York Times'ta geçen ay yayımlanan bir haber, bu gözaltı merkezinin işkence iddialarına maruz kaldığını ortaya koymuştu. Alıkonulan Gazzelilerin, açık havada gözleri bağlı ve elleri kelepçeli şekilde günde 18 saate kadar oturtuldukları belirlendi. Bu süreçte, Filistinli tutukluların üç aya kadar burada tutulduğu ve birçok kişinin insanlık dışı muamelelere maruz kaldığı bildirildi.

Serbest bırakılan bazı Gazzeliler, Sde Teiman'da yaşadıkları işkenceleri detaylı bir şekilde aktarmışlardı.