DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.154.972,55 -0,11%

İsrail'de Gazze Şeridi İçin Protestolar: Esir Takası ve Hükümet İstifası Talepleri

İsrail, Gazze'deki esir takası ve hükümet istifası için protestolara sahne oldu. Binlerce kişi sokaklara döküldü.

Yayın Tarihi: 22.09.2024 00:03
Güncelleme Tarihi: 22.09.2024 00:03

İsrail'de Gazze Şeridi İçin Protestolar: Esir Takası ve Hükümet İstifası Talepleri

İsraillilerden Yoğun Protesto

Gazze Şeridi'nde esir takası anlaşması ve erken seçim talebiyle İsrailliler, büyük bir gösteri düzenledi. Her hafta cumartesi günü yapılan eylemlerde, hükümetin istifası ve ateşkes ihtiyaçları ön plana çıkıyor.

Protestoların Gündemi

Tel Aviv'de toplanan binlerce kişi, Gazze'deki esirlerin geri getirilmesi amacıyla siyasi iradenin isteksizliğine karşı çıktı. Göstericiler, ülkenin en sağcı hükümeti olarak adlandırılan Netanyahu yönetiminin istifasını ve erken seçim yapılmasını istedi.

Protestocular, İsrail bayrakları ve çeşitli dövizlerle Başbakan Netanyahu ile hükümetini hedef alarak, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binası çevresinde toplandı.

Ulusal Tepkiler ve Hükümet Eleştirisi

Gösteriler sadece Tel Aviv ile sınırlı kalmayarak, Batı Kudüs ve Kayserya gibi farklı şehirlerde de devam etti. Esir ailesi üyeleri, hükümetin ateşkes anlaşmasına yanaşmamasını eleştirirken, artan savaş riski nedeniyle karamsar olduklarını ifade etti.

Uzun Süredir Sürdürülen Müzakereler

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması için taraflar arasında uzun süredir dolaylı müzakereler sürmekte. Ancak Başbakan Netanyahu, Hamas ile esir takası yapmamakla siyasi sebeplerden dolayı suçlanıyor.

Öte yandan, İsrail'in müzakerelerde önerdiği maddelerin, özellikle Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'nda kontrolü sürdürme talebinin, görüşmeleri zorlaştırdığı belirtiliyor.

İnsani Kriz ve Tahrip

Son verilere göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde meydana gelen saldırılarda 41,391 Filistinli yaşamını yitirdi, 95,760 kişi yaralandı. Ölenlerin arasında 16,795 çocuk ve 11,378 kadın bulunuyor. Enkaz altında birçok cesedin olduğu, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarının hedef alındığı kaydediliyor.