İsrail'de Gazze Anlaşması Üzerine İki Senaryo: Muhalefet ve Aşırı Sağ Koalisyonu Arasında Tartışmalar

İsrail'de Gazze ateşkesi ve esir değişimi anlaşması konusunda muhalefet ve aşırı sağ arasında iki farklı senaryo tartışılıyor.

Yayın Tarihi: 17.01.2025 05:02
Güncelleme Tarihi: 17.01.2025 05:02

İsrail'de Gazze Anlaşması Üzerine İki Senaryo: Muhalefet ve Aşırı Sağ Koalisyonu Arasında Tartışmalar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası baskılara rağmen Gazze'deki ateşkes ve esir değişimi anlaşmasını onaylayacak mı? 15 Ocak'ta duyurulan ve 19 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanan anlaşma hakkında hükümet içindeki farklı görüşler sürüyor.

Netanyahu, bu süreçte iç politikasında ciddi bir belirsizlikle karşı karşıya. Aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich, anlaşmaya karşı çıkarak hükümetin istikrarını tehdit ediyor. Ben-Gvir, anlaşmayı 'teslimiyet', Smotrich ise 'İsrail'in ulusal güvenliği için felaket' olarak nitelendiriyor.

Ben-Gvir, eğer Gazze Anlaşması onaylanırsa hükümetten istifa edeceğini belirtirken, Smotrich'in parti destekleriyle birlikte hükümetin düşmesine neden olabilecek potansiyeli bulunuyor. İsrail Meclisi'nde 120 sandalye bulunuyor ve hükümetin ayakta kalabilmesi için en az 61 milletvekiline ihtiyaç var. Netanyahu'nun mevcut koalisyonu ise 68 milletvekili ile destekleniyor.

Anlaşmanın Onaylanmasına İlişkin İki Senaryo

Senaryo 1: Yalnızca Ben-Gvir'in İstifası

Eğer Ben-Gvir tek başına istifa ederse ve Smotrich'in partisi hükümette kalırsa, Netanyahu 62 sandalyeye sahip olmaya devam edecek. Bu durumda, Smotrich'in parti bakanları muhalefete rağmen hükümetin devamını ve anlaşmanın geçmesini sağlayabilir.

Senaryo 2: Ben-Gvir ve Smotrich'in İstifası

Her iki parti birden hükümetten çekilirse, koalisyon çoğunluğunu kaybedecek ve bu durum hükümetin düşmesine yol açacak. Ancak gözlemciler, bu senaryonun düşük ihtimalli olduğunu belirtiyor; çünkü Ben-Gvir'in destekçileri Gazze'yi işgal etmeye, Smotrich'in destekçileri ise Batı Şeria'daki yerleşimleri güçlendirmeye odaklanıyor.

Hamas ile Anlaşma

Katar tarafından arabuluculuk yapılan anlaşma, 19 Ocak'ta yürürlüğe girecek. İlk 42 gün boyunca 33 İsrailli esir serbest bırakılacak ve anlaşma, Gazze'ye insani yardımların ulaşmasını sağlamanın yanı sıra yerinden edilen Filistinlilerin bölgelerine geri dönmelerini içerecek. İkinci ve üçüncü aşamaların detayları, birinci aşama tamamlandıktan sonra açıklanacak.

Başbakanlık Ofisi, Hamas'ın anlaşmanın bazı maddelerinden caydığını iddia ederek, taslağı değiştirmekle suçladı. Ancak Hamas, anlaşmanın geçerliliğini koruduğunu bildirdi. Müzakerelerin henüz sürdüğü belirtiliyor ve Netanyahu'nun koalisyonunu koruma çabaları devam ediyor.