İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da, son 6 ay içerisinde 7 yeni kaçak yerleşim birimi inşa ettiği bildirildi. İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now tarafından yapılan açıklamalara göre, bu yerleşim birimleri Batı Şeria'nın 'B' bölgesinde bulunmaktadır.
Açıklamada, inşa edilen yerleşim birimlerinin 5 tanesinin Beytullahim kentinin doğu ve güneydoğusunda geniş alanlara kurulduğu belirtildi. Ayrıca, bir yerleşim biriminin Batı Şeria'nın orta kesiminde yer alan 'Ofer' yerleşim birimi yakınlarında, diğerinin ise Batı Şeria'nın kuzeyindeki bir köyün sınırlarında inşa edildiği vurgulandı.
Filistinli vatandaşlar, İsrailli yerleşimcilerin saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Açıklamaya göre, evlerini terk eden bu kişilerin ikamet ettikleri alanlar, daha sonra İsrailliler tarafından gasp ediliyor.
1995 yılında imzalanan Oslo 2 anlaşmasına göre, Batı Şeria toprakları üç bölgeye ayrılmıştır. 'A' bölgesi tamamen Filistin kontrolündeyken, 'B' bölgesi İsrail’in güvenlik kontrolü altında, sivil ve idari olarak Filistin kontrolündedir. 'C' bölgesi ise tamamen İsrail'in sivil, idari ve güvenlik kontrolü altındadır. 2002 yılında Batı Şeria'nın yeniden işgali sonrasında Filistin yönetiminin bu bölgelerdeki kontrolü fiili olarak ortadan kalkmıştır.
Kaçak yerleşim birimleri, genel olarak baraka ve konteynerlerden oluşmakta olup, Batı Şeria'nın tepelik alanlarında fanatik Yahudi gruplar tarafından inşa edilmektedir. Tüm bu kaçak yerleşim birimlerinin çoğu, zamanla yasal olarak tanınmış Yahudi yerleşim birimlerine dönüştürülmektedir. Peace Now'a göre, 2023 yılı itibarıyla İsrail yönetimi, yaklaşık 15 kaçak yerleşim biriminde 'geriye dönük yasallaştırma' sürecini başlatmıştır.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimci yaşamaktadır. Uluslararası hukuk gereği, bu yerleşim birimleri yasadışı kabul edilmektedir. Bu yerlerde yaşayan Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Filistinlilerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırmaktadır.