DOLAR
34,14 -0,13%
EURO
38,22 -0,08%
ALTIN
2.914,32 0,09%
BITCOIN
2.179.735,95 0,54%

İspanya ve Meksika Arasındaki Siyasi Gerilim Derinleşiyor

Claudia Sheinbaum Pardo'nun yemin törenine Kral Felipe'nin davet edilmemesi, iki ülke arasında gerginliğe yol açtı.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 09:14
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 09:14

İspanya ve Meksika Arasındaki Siyasi Gerilim Derinleşiyor

İspanya ile Meksika Arasında Siyasi Gerilim

Meksika'da 2 Haziran'da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Claudia Sheinbaum Pardo, 1 Ekim'de gerçekleştirilecek yemin törenine İspanya Kralı 6. Felipe'nin davet edilmemesine tepkiler yükseltti.

İspanya'dan Sert Yanıt

İspanya, organizasyona hiçbir temsilci göndermeyeceğini duyurdu. İspanya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, “Meksika'nın seçilmiş liderinin törenine Kral'ın dışlanmasını kabul edilemez buluyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Gerilimin Nedenleri

İspanyol Kralı, tarihsel olarak Latin Amerika'daki resmî etkinliklerde İspanya'yı temsil etmesiyle tanınırken, bu durumun değişmesine yol açan sebep olarak Pardo'nun, “İspanyol fethinin neden olduğu şiddet ve katliamlar için İspanya'dan özür dilenmesi gerektiği” yönündeki açıklamaları gösteriliyor. Bu isteği daha önce Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika'nın mevcut başkanı da dile getirmişti.

İspanya'nın Tepkisi

İspanya resmi haber ajansı EFE, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayanarak, Meksika'nın tutumuna karşı gösterilen tepkilerin “mantıklı, açık ve güçlü” olduğunu bildirdi.

Claudia Sheinbaum Pardo, tarihi bir başarı elde ederek Meksika'nın ilk kadın devlet başkanı olarak göreve başlamaya hazırlanıyor.