İşlenmiş Kırmızı Etin Demans Üzerindeki Etkisi
Harvard Üniversitesine bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden yapılan yeni bir araştırma, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin arttığını ortaya koydu.
Science Daily'nin aktardığına göre, araştırmaya katılan, demans tanısı bulunmayan ve ortalama yaşı 49 olan yaklaşık 134 bin katılımcı, her 2 ila 4 yılda bir, tükettikleri gıdaları listeleyen bir gıda günlüğü doldurdu. Araştırmacılar, katılımcıları günde tükettikleri ortalama kırmızı et miktarına göre üç gruba ayırdı: 'az miktarda tüketen', 'orta miktarda tüketen' ve 'fazla miktarda tüketen'.
Demans Riski Üzerindeki Etkiler
Çalışma sonuçları, işlenmiş kırmızı et ürünlerini 'fazla miktarda tüketen' bireylerin, ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riskinin 'az miktarda tüketenlere' kıyasla yüzde 13 daha fazla olduğunu göstermektedir. Öte yandan, işlenmemiş kırmızı et tüketiminde ise bir fark tespit edilmediği ifade edilmiştir.
Araştırmacılar, buna karşın, günde bir porsiyon işlenmiş kırmızı et yerine bir porsiyon kuruyemiş veya baklagil tüketmenin demans riskini yüzde 19, balık tüketiminin yüzde 28 ve beyaz et tüketiminin ise yüzde 16 oranında azaltabileceğini vurgulamaktadır.
Bu bulgular, Amerikan Nöroloji Akademisi dergisinde yayımlanmıştır.