İşitme Kaybında Genetik Tedavi İle Yeni Bir Dönem
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, işitme kayıplarında genetik tedavinin hastalar için umut olmaya başladığını ifade etti. Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen "İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu" kapsamında açıklamalarda bulunan Tekin, doğuştan işitme kayıplarının %50'sinden fazlasının genetik nedenlerden kaynaklandığını belirtti.
Gen Tedavisinin Gelirleri
Farklı hastalıklar için uygulanan gen tedavisinin işitme kaybı yaşayan bireyler için de umut verici olduğunu dile getiren Tekin, yapılan başarılı hayvan deneylerinin ardından bu tedavinin insanlara uygulanmaya başlandığını söyledi. "İşitme kaybı yaşayanlar için genetik tedavi artık bir umut haline geldi. Uzun süredir devam eden çalışmaların bu yıl ilk olumlu sonuçlarını görmeye başladık. Henüz çok küçük bir hasta grubunda etkili olsa da, OTOF adlı tek bir gene yönelik uygulama, genetik işitme kayıplarının %5'ini kapsıyor" şeklinde konuştu.
Çalışmaların Geleceği
Tekin, gen tedavisi çalışmalarının hızla ilerlediğine işaret ederek, işitme kaybına neden olan farklı genlere yönelik araştırmaların da başarıya ulaşacağını belirtti. "Bozuk olan gen, bir virüs içine yerleştirilip iç kulağa enjekte ediliyor. Bu gen, iç kulakta çalışmaya başlayarak özelliğini yitirene yardımcı oluyor. Henüz insanlar üzerinde başarılı olan tek bir gen var, fakat diğer genlerle ilgili çalışmalar da hız kazanıyor. Zaman içinde bu tedavilerin de insanda uygulanması bekleniyor" dedi.
Prof. Dr. Tekin, işitme kaybı için genetik tedavi alanındaki gelişmelerin umut verici olması gerektiğini vurgulayarak, hastaların geleceği için pek çok olumlu sebep olduğunu ifade etti.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.