DOLAR
34,15 -0,16%
EURO
37,98 0,41%
ALTIN
2.877,78 -0,12%
BITCOIN
2.169.369,25 -0,58%

İşaret Dili: Sağır Bireylerin Hayata Bağlılığı

İşaret dili, sağır bireylerin iletişim ve bağımsızlıklarını sağlayan kritik bir unsurdur. Nurben Kendirli, bu dili ve gerekliliğini anlatıyor.

Yayın Tarihi: 23.09.2024 11:04
Güncelleme Tarihi: 23.09.2024 11:04

İşaret Dili: Sağır Bireylerin Hayata Bağlılığı

İşaret Dili: Sağır Bireylerin Hayata Bağlılığı

Nurben Kendirli, işaret dili tercümanı ve belgesel yapımcısı, işaret dilinin sağır bireyler için büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Kendirli, "İşaret dili, işitme engelliler için çok hayati bir anlam taşıyor. Nasıl sizin ana diliniz Türkçe ise, işitme engellilerin de ana dili Türk işaret dilidir" dedi.

Dünya İşaret Dili Günü ve Farkındalık Haftası

Kendirli, 23-29 Eylül Dünya İşaret Dili Günü ve İşitme Engelliler Farkındalık Haftası vesilesiyle işaret dilinin önemi ve sağır bireylerin gündelik yaşamda karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. Anne ve babası sağır olan Kendirli, işaret dilinin hayatındaki yerinin ne denli derin olduğunu dile getirdi.

İletişim ve Sorumluluk

Kendirli, "Hayata eksik başlıyoruz. Anne ve babamızın sesini biziz; onların tüm sorumluluklarını onlar adına üstlenmek zorunda kalıyoruz" şeklinde konuşarak, çocukluk döneminde yaşadığı zorlukları ifade etti.

Eğitim ve Kültür Ayrımı

Aynı zamanda, Kendirli, sağırlığın kültürel bir dönüştürücülüğü beraberinde getirdiğini ve sağır bireylerin çift dilli, çift kültürlü bir yaşam sürdüğünü de vurguladı. Kendirli, yaşadığı zorlukların yalnızca kişisel değil, toplumsal anlamda etkileri olduğunu belirtti.

Kamusal Alanda Destekler

Sivil toplum kuruluşlarının ve devletin sağladığı destekleri de hatırlatan Kendirli, "Pandemi döneminde erişim kayıpları yaşadık, fakat işaret dili hizmetleri giderek yaygınlaşıyor. Örneğin, Türkiye Beyazay Derneği'nin girişimleriyle eğitim materyalleri erişilebilir hale geldi," dedi.

Geleceğe Dair Beklentiler

Kendirli, "Günümüzde sağır bireylerin bağımsızlıkları artmış olsa da hâlâ eğitim ve istihdamda ciddi zorluklar yaşıyoruz" ifadelerini kullanarak çözüm beklentilerini sıraladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen 2030 Engelsiz Vizyon projesine dikkat çekti.

Herkese Çağrı

Kendirli, "Türkiye'deki herkesin işaret dili öğrenmesini öneriyorum; bu, toplumsal farkındalığı artıracak ve sağır bireylerle iletişimi güçlendirecektir. İşitme engelli birine işaret diliyle hitap ettiğinizdeki mutluluk paha biçilemez," dedi.