İş Dünyası 2025-2027 OVP’yi Gözden Geçirdi
İş dünyası temsilcileri, 2025-2027 arasını kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) değerlendirdi.
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel’in Açıklamaları
Birleşmiş Markalar Derneği(BMD) Başkanı Sinan Öncel, OVP'nin ülkenin hedeflerine ulaşabilmesi için tüm sektörlerin beklentilerini karşılaması gerektiğini belirtti. OVP'de finansal istikrar, enflasyonla mücadele ve sürdürülebilir büyüme gibi başlıkların önemine vurgu yapılırken, perakende sektörünün zorlu bir dönemden geçtiğini söyledi.
Öncel, "Katma değerli üretimin ve perakendenin sorunlarının önceliklendirilmesi büyük bir önem taşıyor. OVP uygulamalarının sonuçlarının hızlı bir şekilde sokağa yansıması programın başarı şansını artıracaktır." şeklinde konuştu.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten’in Görüşleri
Berke İçten, Türk ayakkabı sektörünün uluslararası rekabette zorluk yaşadığını kaydetti. Üretim ve istihdamda kayıplar yaşandığını ifade eden İçten, Türkiye’nin ekonomik menfaatleri doğrultusunda üzerlerine düşeni yapmaya devam ettiklerini belirtti.
"Yeni OVP'nin hedeflerini tutturabilmesi için tüm kesimlerin fedakarlık göstermesi gerekiyor. Dönemde döviz kurunda iyileştirme olmaması sektörü zorlayacak. Yan sanayi ve ham madde ithalatında ayakkabı sektörünün istisna edilmesi maliyetler açısından önemlidir." dedi.
Dış Ticarete Yön Verenler Derneği Başkanı Hakan Çınar'ın Değerlendirmesi
Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Hakan Çınar, yeni OVP ile birlikte güncellenen büyüme ve enflasyon tahminlerini değerlendirdi. "2024 büyüme beklentisi %4'ten %3,5'e düşürüldü; enflasyon beklentisi ise %33'ten %41.5'e çıkarıldı." dedi.
Çınar, OVP'nin cari açığın kapatılması amacına yönelik hedeflerini de inceledi, bu hedeflerin daha gerçekçi olduğunu vurguladı. "Enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve Türk lirasının değerini koruması gerekmektedir. Üretimi destekleyen teşviklerin artırılması gerektiğine inanıyorum." diyerek sözlerini tamamladı.