DOLAR
34,12 0,04%
EURO
38,04 -0,15%
ALTIN
2.890,96 -0,25%
BITCOIN
2.168.488,54 -0,25%

İrlanda Başbakanı Harris’ten İsrail'in Lübnan Saldırılarına Sert Tepki

İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 14:10
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 14:10

İrlanda Başbakanı Harris’ten İsrail'in Lübnan Saldırılarına Sert Tepki

İrlanda Başbakanı'ndan Sert Açıklamalar

İrlanda'nın Başbakanı Simon Harris, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Harris, bu saldırıların, "Ne yazık ki uluslararası hukukun çiğnenmesi ve sivillerin korunmasına yönelik angajman kurallarının hiçe sayıldığını" belirtti.

Saldırıların Tehlikelerine Dikkat Çekti

Başbakan, CNN International kanalında Cristiane Amanpour ile gerçekleştirdiği röportajda, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının "olağanüstü tehlikeli bir duruma yol açtığını" ifade etti.

İkinci Cephenin Açılması Endişesi

Harris, Orta Doğu'daki savaş ortamında potansiyel olarak yıkıcı bir ikinci cephenin açılma ihtimaline dikkat çekerek, "Burada terörizme karşı hedefe yönelik bir yanıt görmüyoruz," diye konuştu.

Ölü ve Yaralı Sayısı Hızla Artıyor

Özellikle çocukların ve kadınların da dahil olduğu 492 kişinin yaşamını yitirdiğine ve 1645 kişinin yaralandığına değinen Harris, sivillerin yaşadığı bu trajedinin uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurguladı.

Büyük Endişelere Yol Açan Durum

Başbakan Harris, Lübnan'da bulunan İrlandalı barış gücü askerlerinin güvenlik durumunu değerlendirdi. Ancak sivillerin kendilerini savunma kabiliyetinin kısıtlı olması nedeniyle endişelerini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler ile Gerilim Konuşulacak

"Bu hafta burada Birleşmiş Milletler'de gerilimi azaltmayı konuşurken, gerilimin tırmandığı bir ortamda bir araya geleceğiz," diyen Harris, mevcut durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Eğitim ve Barınma Durumu

Öte yandan, Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 35 çocuk ve 58 kadın dahil olmak üzere 492 kişinin öldüğünü duyurdu. Ülkenin güneyinden Beyrut ve kuzeyine doğru bir göç dalgası yaşanırken, eğitim bakanlığı eğitime ara verildiğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı ise, güneydeki okulların yerinden edilen vatandaşlar için barınma amacıyla açıldığını açıkladı.