DOLAR
34,36 -0,18%
EURO
36,5 0,27%
ALTIN
2.885,75 0,34%
BITCOIN
2.996.060,04 -0,31%

Irkçı Adalet: Marcellus Williams'ın İnfazı ve Tartışmalar

Missouri'de idam edilen imam Marcellus Williams'ın durumu adalet sisteminde tartışma yarattı.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 11:07

Irkçı Adalet: Marcellus Williams'ın İnfazı ve Tartışmalar

ABD'de İdam Edilen Siyahi İmam

Missouri eyaletinde, cinayetle suçlanan Marcellus "Halife" Williams isimli siyahi imam, savcıların masum olabileceğine dair açıklamalarına rağmen idam cezasına çarptırıldı.

Olayın Arka Planı

Yerli medya kaynaklarına göre, 1998 yılında gerçekleşen bir cinayet nedeniyle ölüm cezasına mahkûm edilen Williams, Bonne Terre Hapishanesi'nde 55 yaşında iken infaz edildi. İnfaz işlemi, yerel saatle 18.10'da zehirli iğne yöntemiyle gerçekleştirildi.

Yeni Kanıtlar ve Yargı Süreci

Savcılar, yeni kanıtların cinayetteki DNA örneklerinin Williams ile örtüşmediğini ortaya çıkardığını belirtti. Ancak ilgili mahkeme, infaz kararı doğrultusunda ilerlemeye devam etti. Mahkeme açıklamasında, bu kanıtların "bir alternatif failin varlığını göstermediği" veya Williams'ın suçlu olmadığını ortaya koymadığı ifade edildi.

Vali ve İlgili Kurumların Tepkileri

Missouri Valisi Mike Parson, infazla ilgili yaptığı açıklamada, "Hiçbir yargıç veya jüri üyesi, Williams'ın masumiyet iddiasını ikna edici bulmadı" dedi. Bu duruma ilişkin en büyük Müslüman hakları savunucusu kuruluş olan Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), infazı şiddetle kınadı.

Sosyal Medyada Gelen Tepkiler

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Cori Bush, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, "Vali Mike Parson, bu gece masum bir adamın idam edilmesine utanç verici biçimde izin verdi. Bu ırkçı, insaniyet dışı uygulamayı kesin olarak sona erdirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Geçmiş Davası ve Tartışmalar

1998'de işlenen cinayet nedeniyle yargılanan Williams, 2001'de ölüm cezasına çarptırılmıştı. Yargı sürecinde, parayla tutulmuş iki sanığın ifadesi ve olayla ilgili hiçbir somut kanıt olmaması dikkat çekmişti. Ayrıca, 12 kişilik jüri heyetinin 11'inin beyazlardan oluşması da eleştirilen bir diğer husustu. 2017'de yapılan DNA analizleri, olay yerindeki örneklerin Williams'ınkiyle uyuşmadığını göstermişti.

CAIR, Williams'ın infazını durdurmak için başlattığı kampanyada 50 bine yakın imza toplamıştı.