DOLAR
34,11 -0,3%
EURO
38,04 0,03%
ALTIN
2.869,16 -1,5%
BITCOIN
2.143.000,8 0,4%

İranlı Büyükelçi Emani, Lübnan'daki Patlamaların Ardından Açıklama Yaptı

İran'ın Tahran Büyükelçisi Mucteba Emani, Lübnan'daki patlamaların insani amaçlarla yapıldığını belirtti.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 16:28
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 16:28

İranlı Büyükelçi Emani, Lübnan'daki Patlamaların Ardından Açıklama Yaptı

Lübnan'daki Patlamalarda Yaralanan İranlı Büyükelçi Emani'nin Açıklamaları

Lübnan'da meydana gelen çağrı cihazı patlamaları sonrasında yaralanan İran'ın Tahran Büyükelçisi Mucteba Emani, söz konusu patlamaların daha çok siviller tarafından kullanıldığını ifade etti.

Patlamaların Amacı Üzerine Yorumlar

Emani, bu patlatılan cihazların, İsrail'in muhtemel saldırıları öncesinde halkı bilgilendirmek amacıyla, özellikle Lübnan'daki hastaneler ve anaokullarında dağıtıldığını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı'nın Ziyareti

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Lübnan'daki patlamalar sonrasında tedavi altına alınan Lübnanlı yaralıları ziyaret etti. Pezeşkiyan, yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi almak üzere Tahran'daki Farabi Göz Hastanesi'ni ziyaret etti.

Büyükelçi Emani'nin Durumu

Pezeşkiyan'a, Lübnan'ın Tahran Büyükelçisi de eşlik ederken, İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani de, Tahran'da hastanede tedavi gören Büyükelçi Emani'yi ziyaret etti. Büyükelçinin tedavi süreci hakkında bilgi alan Muhacerani, tedaviyi sürdüren göz doktoru ve eski Sağlık Bakanı Hasan Kadızade Haşimi'nden bilgi aldı.

Patlamaların Sonuçları

Lübnan'da 17 Eylül 2023 tarihinde Hizbullah mensupları tarafından kullanılan çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar gerçekleşti. Bu olayda ikisi çocuk olmak üzere toplam 12 kişi yaşamını yitirirken, 2,323 kişi yaralandı. Aynı şekilde 18 Eylül'de yaşanan telsiz patlamalarında ise 25 kişi öldü ve 608'den fazla kişi yaralandı. Olayların ardından Lübnanlı yetkililer, durumu İsrail'e atfetti; ancak bu konuda İsrail'den resmi bir açıklama henüz gelmedi.

Güncel Durum

İsrail ve Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan gerginlikler, çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği bir ortam oluşturdu.