İran'da reformistlere yakınlığıyla bilinen İran Özgürlük Hareketi, Suriye'deki son gelişmeler üzerine bir açıklama yaparak, Beşar Esed iktidarının yıkılmasını 'ibretlik' bir durum olarak nitelendirdi.
Açıklamada, "Beşar Esed yönetiminin 53 yıllık Esed ailesi diktatörlüğü sonrasında çökmesi ve bunun bölge üzerindeki etkileri, tüm diktatör rejimler için ders niteliğinde ibretler taşımaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Yazılı bildiride, Beşar Esed ve babasının Suriye’yi 'demir yumruk' politikasıyla yöneterek, toplumun etik ve dini çeşitliliğini göz ardı ettiğine vurgu yapıldı. Özgür seçimler düzenlemek yerine Baas Partisi üzerinden zorbalıkla iktidarlarını sürdürdükleri belirtildi.
Aynı açıklamada, "Siyasi özgürlüklerin ve gerçek partilerin olmadığı Suriye’deki otoriter yönetim, muhalifleri sürekli olarak bastırma ve protestoculara şiddet uygulama politikası izlemiştir. Bunun sonucu olarak, iç savaşta 500 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, ülke nüfusunun yarısı yerinden edilmiştir. Rejimin meşruiyeti kalmamıştır" denildi.
Bildiride, Suriye'deki kötü ekonomi ve sınıfsal uçurumun yanı sıra, halkın %90'ından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtildi. Bu iki etkenin, Suriye rejiminin çöküşünün başlıca nedenleri arasında olduğu kaydedildi.
Tahran yönetimi, iç savaş süresince Suriye'ye yönelik milis gruplarını göndererek muhaliflere karşı bir mücadele yürütmüştü. İran'daki reformistler ise, ekonomik ve sosyal sorunlarla baş ederken, ulusal kaynakların Suriye'deki milis güçlere harcanmasına karşı çıkmaktadır.