DOLAR
34,07 -0,19%
EURO
38,05 -0,01%
ALTIN
2.841,5 -0,52%
BITCOIN
2.174.974,99 -1,19%

İran'nın Tahran'daki Konferansta Taliban Temsilcisine Tepkisi

İran, Tahran'daki konferansta ulusal marş çalınırken Taliban temsilcisinin ayağa kalkmamasına tepki gösterdi.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 01:47
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 01:47

İran'nın Tahran'daki Konferansta Taliban Temsilcisine Tepkisi

İran'dan Taliban'a Sert Tepki

Tahran'da düzenlenen Uluslararası İslam Birliği Konferansı'nda İran ulusal marşı çalınırken, yalnızca Taliban temsilcisinin ayağa kalkmaması büyük bir tartışma başlattı. Konferansa katılan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da bu duruma tanık oldu.

Durum Protesto Edildi

Başkent Tahran'daki konferansın açılışında, diğer katılımcıların aksine Taliban temsilcisinin ayağa kalkmaması, İran kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Birçok İranlı, Taliban temsilcisinin davet edilmesini ve bu tutumu eleştirerek medya ve sosyal medya platformlarında tepkilerini dile getirdi.

İran Temsilcisinden Açıklama

Olayın ardından İran’ın Afganistan Özel Temsilcisi Hasan Kazımi, X sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Müzik çalmanın yasaklanması bahanesiyle diplomatik ilkelere saygısızlık etmenin hiçbir anlamı ve emsali yoktur."

Önceki Olaylar

Bu durum, Taliban yetkililerinin 18 Eylül'de Pakistan'ın Peşaver kentinde düzenlenen bir törende de aynı davranışta bulunmasının ardından geldi. O törende Pakistan ulusal marşı çalındığında Taliban temsilcisi ayağa kalkmamış ve bu durum, Pakistan tarafından "diplomatik protokollerin ihlali" olarak değerlendirilmişti.

Peşaver'deki Afganistan Konsolosluğu, Pakistanlı yetkililerin protestosuna karşılık olarak, "Taliban'ın müziğe karşı olması nedeniyle Afganistan'ın ulusal marşını da yasakladığını" duyurmuştu.