DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.245.848,1 -0,15%

İran Meclisinden Hizbullah Lideri Nasrallah'a Suikast Tepkisi

İran Meclisi, Hizbullah lideri Nasrallah'a yönelik suikasta sert tepki gösterdi ve ABD’nin rolünü kınadı.

Yayın Tarihi: 29.09.2024 12:45
Güncelleme Tarihi: 29.09.2024 12:45

İran Meclisinden Hizbullah Lideri Nasrallah'a Suikast Tepkisi

İran Meclisi'nden Suikast Tepkisi

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İsrail tarafından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a yönelik gerçekleştirilen suikasta sert bir tepki gösterdi. Kalibaf, ABD’nin İsrail'in işlediği cinayetlere ortak olduğunu belirtti.

Protestolar ve Çağrılar

İran devlet televizyonuna yansıyan bilgilere göre, milletvekilleri Meclis içerisindeki oturumda Nasrallah’a yönelik suikasti protesto etti. Kalibaf, konuşmasında, "İsrail, cinayetlerini ABD'nin askeri, istihbarat, medya ve mali desteğiyle gerçekleştiriyor. ABD bütün bu cinayetlerin ortağıdır," ifadelerini kullandı.

Direniş Güçlerine Destek Vurgusu

Kalibaf, ülkenin güvenlik stratejileri arasında direniş güçlerine destek vermenin önemine de değinerek, "Rehber (Ali Hamaney) talimatıyla direniş güçlerine en üst seviyede yardım etmede tereddüt etmeyeceğiz," şeklinde konuştu.

Kalibaf'ın açıklamalarının ardından, Meclis üyeleri "Kahrolsun İsrail" ve "Kahrolsun Amerika" sloganları attı.

İsrail'in Lübnan'daki Saldırıları

İsrail ordusu, 8 Ekim 2023'ten bu yana, Hizbullah ile çatışmalara devam ediyor. 23 Eylül'de Lübnan'ı hedef alan yüzlerce hava saldırısı düzenlendi. Lübnan makamlarına göre, 17 Eylül'den itibaren sürdürülen saldırılarda 1052 kişi (104 çocuk, 194 kadın) hayatını kaybetti.

Hizbullah lideri Nasrallah, 27 Eylül’de Beyrut’a yapılan hava saldırısında yaşamını yitirdi. Bunun üzerine Hizbullah, İsrail’e karşı roket ve füze saldırıları düzenlemeye başladı.

İç Göç ve İnsani Kriz

İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan içinde yaklaşık 150 bin kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkente ve kuzeye göç devam ederken, 10 binden fazla kişi ise Suriye’ye sığındı.