DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.241.656,78 0,03%

İran Meclis Başkanı Kalibaf'tan Lübnan'a Destek Mesajı

İran Meclis Başkanı Kalibaf, Lübnan'ın yanında olduklarını vurguladı. İsrail'e karşı mücadeleye destek çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 29.09.2024 16:29
Güncelleme Tarihi: 29.09.2024 16:29

İran Meclis Başkanı Kalibaf'tan Lübnan'a Destek Mesajı

İran Meclis Başkanı Kalibaf'tan Lübnan'a Destek Mesajı

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Lübnan'da yaşanan olaylarla ilgili önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile yaptığı görüşmede Kalibaf, İran'ın Lübnan halkının yanında olduğunu duyurdu.

Taziye ve Destek Mesajı

Kalibaf, bu görüşme sırasında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın vefatı nedeniyle Berri'ye taziyelerini iletti. Ayrıca, Lübnan halkının son dönemlerde artan sorunları karşısında tüm İslam ülkelerinin parlamentolarıyla birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Birlik ve Beraberlik Çağrısı

Kalibaf, Lübnan'ın yaşadığı zor günlerde siyasi gruplar arasında birlik ve beraberliğin önemini vurgulayarak, "Bu günlerde Lübnan halkı ve savaş mültecilerinin sorunlarının arttığına şahit oluyoruz. Her zaman olduğu gibi yine Lübnan'ın yanındayız," dedi.

İsrail'in Olaylara Yanıtı

Lübnan Meclis Başkanı Berri, İsrail'e karşı mücadelenin süreceğini ve ülkenin güneyini boşaltma çabalarının karşısında duracaklarını ifade etti. Berri; Nasrallah'ın vefatının tüm Lübnan'ı derinden etkilediğini ve bu süreçte halkın yanında olacaklarını dile getirdi.

İsrail Saldırıları ve Can Kaybı

Son dönemde, İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki çatışmalar artarken, 8 Ekim 2023'ten beri devam eden belirsizlikte 1052 kişi hayatını kaybetti. Lübnan'dan gelen verilere göre, 104 çocuk ve 194 kadın da dahil olmak üzere bu ölümler, son dönemdeki saldırıların bir sonucu olarak kaydedildi. Özellikle 27 Eylül'de İsrail'in Beyrut'a yönelik hava saldırıları sonucunda lider Nasrallah yaşamını yitirdi.

Göç Dalgalanmaları

Beyrut ve kuzey bölgelere yoğun bir göç yaşanırken, Suriye'ye de on binlerce kişinin geçtiği görülüyor. Hizbullah ise bu saldırılara karşı roket ve füzelerle yanıt vererek karşı saldırılara devam ediyor. İsrail tarafında ise genellikle ordu üslerine yönelik bu saldırılarda büyük hasar rapor edilmedi.