DOLAR
35,17 -0,08%
EURO
36,66 0,04%
ALTIN
2.961,45 0,22%
BITCOIN
3.298.967,69 1,82%

İran, Enerji Krizini Aşmak İçin Çabalıyor

İran, artan enerji talebi ve altyapı yetersizliği nedeniyle yaşanan enerji krizini aşmaya çalışıyor.

Yayın Tarihi: 23.12.2024 16:20
Güncelleme Tarihi: 23.12.2024 16:20

İran, Enerji Krizini Aşmak İçin Çabalıyor

İran, kış aylarında artan enerji talebi ve yetersiz altyapı birleşince elektrik ve doğal gaz kesintileriyle karşı karşıya kalıyor. Ekonomik yaptırımlar sonucu enerji altyapısına yeterli yatırım yapılamaması, sanayi ve tesislerde ciddi aksaklıklara yol açıyor.

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle, bazı eyaletlerde fabrikalar ve devlet daireleri tatil edilirken, okullar uzaktan eğitime geçmek zorunda kaldı. Özellikle kış aylarında artan enerji talebi ve mevcut altyapının yetersizliği, sık sık elektrik ve doğal gaz kesintilerine neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, vatandaşların enerji tüketimlerini azaltmaları çağrısında bulundu ve kombilerini 2 derece daha düşük ayarda çalıştırmalarını istedi. Enerji Bakanı Abbas Aliabadi ise elektrik santrallerine daha fazla gaz verilmesi amacıyla halkı yakıt tüketimini azaltmaya teşvik etti.

Aralık ayında, enerji sıkıntıları nedeniyle Erdebil, Tahran, Batı Azerbaycan, Simnan, Gülistan, Kuzey Horasan, Rezevi Horasan, Mazenderan, Zencan, Kürdistan ve Kirmanşah gibi yerlerde eğitim faaliyetleri durduruldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cafer Kaimpenah, doğal gaz yetersizliği nedeniyle bazı sanayi bölgelerindeki üretimlerin durduğunu açıkladı. Ülkede, doğal gaz ihtiyacının 945 milyon metreküp olmasına karşın yalnızca 840 milyon metreküp üretilebildiği duyuruldu.

İran'ın elektrik talebinin büyük bir kısmı doğal gaz kullanan termik santrallerden sağlanıyor ve bu durum en yoğun dönemlerde yaklaşık 15 bin megavatlık bir açığa yol açıyor. Ülkedeki elektriklerinin %94'ü fosil yakıtlardan üretilirken, yenilenebilir enerji kaynakları sadece %0.6 oranında bir paya sahip.

Yaşanan elektrik kesintileri, sanayi üretiminde yıllık 5 ila 8 milyar dolar zarar oluşturuyor. Eski altyapı ve doğal gaza aşırı bağımlılık, yenilenebilir enerji gelişimini olumsuz etkileyerek maliyetleri artırıyor.

İran, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini yaklaşık 2 bin 500 megavat seviyesine çıkarma hedefindeyken, mali zorluklar ve ekonomik yaptırımlar ilerleme kaydedilmesini zorlaştırıyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, İran dünya genelinde doğal gaz rezervleri bakımından en fazla ikinci ülke konumunda bulunuyor ve toplamda 34 trilyon metreküp rezervi bulunuyor.