DOLAR
34,17 0,07%
EURO
37,85 0,04%
ALTIN
2.922,86 0,13%
BITCOIN
2.078.564 0%

İran'dan İsrail'e Sert Uyarı: Meşru Müdafaa Hakkı Kapsamında Saldırı Gerçekleştirildi

İran, BM Şartı'na dayanarak İsrail'e füze saldırısı düzenlediğini açıkladı. İran, meşru müdafaasının altını çizdi.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 01:31
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 01:31

İran'dan İsrail'e Sert Uyarı: Meşru Müdafaa Hakkı Kapsamında Saldırı Gerçekleştirildi

İran, İsrail'e Yönelik Saldırının Nedeni Açıklıyor

İran, geçtiğimiz günlerde İsrail'e karşı düzenlenen füze saldırısının Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesine uygun olarak meşru müdafaa hakkı kapsamında gerçekleştirildiğini duyurdu.

BM'ye Gönderilen Mektuplar ve İddialar

AA muhabirinin elde ettiği bilgiye göre, İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, Salı akşamı gerçekleştirilen saldırının detaylarını aktardı. Mektupta, söz konusu saldırının 'siyonist rejimin' İran'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik ihlallerine karşılık olduğu belirtildi.

İhlallerin Nedenleri ve Hedefler

Mektupta, İran'ın resmi misafiri Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye düzenlenen suikast, Lübnan'daki büyükelçisinin yaralanması ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a yönelik tehditler gibi çeşitli ihlaller sıralandı. İran, bu saldırının masum sivilleri hedef almak yerine yalnızca askeri ve güvenlik tesislerini hedef aldığını vurguladı.

BMGK'nın İhlalleri Görmezden Gelmesi

İran, BM Güvenlik Konseyi'nin bu ihlallere karşı hareketsiz kalmasının, İsrail'in uluslararası hukuku hiçe saymasına yol açtığını dile getirerek, uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkını korumaktan başka seçeneklerinin kalmadığını savundu.İran'dan Cevap Üzerine Cevap Uyarısı

Gelecekteki Saldırılara Karşı Önlemler

İran, 'terörist' olarak nitelendirdiği İsrail rejimini yeni bir saldırganlıkta bulunması halinde sert bir şekilde uyardı. Mektupta ayrıca, yeni bir saldırıya karşılık, İran'ın karşılığının 'hızlı, kararlı ve çok daha güçlü' olacağı ifade edildi.

Bölgesel Barış İçin Acil Çağrı

BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in Lübnan, Gazze ve Suriye'de işlediği savaş suçlarını durdurması için acil bir çağrıda bulunuldu. İran, ancak bu şekilde bölgesel bir savaşın önlenebileceğini ifade etti.