DOLAR
34,1 -0,04%
EURO
38,08 -0,01%
ALTIN
2.872,42 0,06%
BITCOIN
2.173.185,6 -0,89%

İran'dan Düzensiz Göçmenlere Yönelik Sınır Dışı Politikasında Yeni Adımlar

İran İçişleri Bakanı, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesinin öncelik olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 26.08.2024 13:16
Güncelleme Tarihi: 26.08.2024 13:16

İran'dan Düzensiz Göçmenlere Yönelik Sınır Dışı Politikasında Yeni Adımlar

İran İçişleri Bakanı'ndan Düzensiz Göçmen Açıklaması

İran İçişleri Bakanı İskender Mumini, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu duyurdu. Hükümet, yasa dışı yollardan ülkeye giriş yapan kişilerin durumu ile ilgili yeni adımlar atmayı planlıyor.

Ulusal Göç Kurumu Kurulacak

Bakan Mumini, Ulusal Göç Kurumu oluşturmak için Meclis'e öneride bulunacaklarını belirtti. Bu kurum, düzensiz göçmenlerin takibi ve sınır dışı işlemleri ile ilgilenecek.

Düzensiz Göçmenlerin Sınır Dışı Edilmesi

Mumini, yıl sonuna kadar (İran takvimine göre Mart 2025) düzensiz göçmenlerin İran'dan sınır dışı edilmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. "Bu konu devam ediyor ve biz de onun takipçisiyiz," dedi.

Afgan Mülteci Akını

1979'da Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi ile başlayan mülteci akını, çeşitli krizlerden dolayı hala devam ediyor. Özellikle son yıllarda Afganistan'daki istikrarsızlık nedeniyle İran'a gelen düzensiz göçmen sayısında artış yaşandı. İranlı yetkililer, ülkede yaklaşık 5 milyon Afgan bulunduğunu ve bunların büyük kısmının düzensiz göçmen olduğunu belirtiyor.

Önceki Açıklamalar ve Ülke Stratejisi

Önceki İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Ekim 2023’te yaptığı açıklamada, "Yasa dışı göçmenler ülkeyi terk etmelidir. Geri gönderilen ve daha sonra tekrar ülkemize geri dönen göçmenlerle baş etmek için daha güçlü bir mekanizmaya ihtiyacımız var," dedi. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da seçim kampanyası sırasında, düzensiz göçmenlerin sosyal zararlara yol açtığını belirtmişti.

Doğu Sınırında Güvenlik Önlemleri

Ayrıca, İran hükümeti son aylarda doğu sınırlarına yaklaşık 900 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa etmeye başladı. Bu çalışmalar, düzensiz göçü kontrol etme amacı taşıyor.