DOLAR
34,16 0,2%
EURO
37,74 0,34%
ALTIN
2.913,42 0,4%
BITCOIN
2.055.484,67 1,27%

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Barış ve Güvenlik İçin Asya Ülkeleri Harekete Geçmeli

İran Cumhurbaşkanı, güvenlik endişeleri nedeniyle Asya ülkelerinin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 14:43
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 14:43

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Barış ve Güvenlik İçin Asya Ülkeleri Harekete Geçmeli

İran Cumhurbaşkanı'ndan Büyüyen Güvenlik Endişeleri Üzerine Açıklama

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in bölgedeki askeri operasyonlarının yarattığı güvenlik kaygıları sebebiyle Asya ülkelerinin bir araya gelip harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Pezeşkiyan, bu ifadeleri Doha'da gerçekleştirilen Asya İşbirliği Diyaloğu Forumu sırasında dile getirdi.

Filistin ve Lübnan'ın Önemi

Pezeşkiyan, konuşmasında Filistin ve Lübnan'ın Asya toplumunun ayrılmaz parçaları olduğuna dikkat çekerek, "Uluslararası camianın Gazze ve Lübnan'daki çatışmaları çözmekte yetersiz kaldığını gözlemliyoruz. Güvenlik ve barış hususunda endişeli ülkeler, özellikle Asya ülkeleri, bu tür krizleri çözmek ve savaşı durdurmak için daha aktif olmalıdır," dedi.

Filistin'de Ateşkes Talebi ve Komisyon Önerisi

Pezeşkiyan, ülkesinin bölgedeki çatışmaların sona ermesi için tam kapsamlı bir ateşkes talep ettiğini belirtti. Ayrıca, 70 yıldır süregelen Filistin topraklarındaki işgalin sona ermesi amacıyla özel bir komisyon kurulmasını önerdi. Bu komisyonun, yaralıların durumunu incelemesi ve savaş bölgelerine acil yardım göndermesi bekleniyor.

İltica ve İnsan Hakları İhlalleri

Konuşmasında, komisyonun İsrail'in insan hakları ihlallerini uluslararası kuruluşlara rapor etmesi gerektiğinin altını çizen Pezeşkiyan, İslam İşbirliği Teşkilatı liderlerinden de bu meseleyle ilgili hızla bir zirve düzenlemelerini talep etti.