DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.152.574,85 0%

İran, Avrupa Ülkelerinin Diplomatlarını Yaptırımlar Konusunda Uyardı

İran, Avrupa ülkelerinin yeni yaptırım kararlarını kabul etmediğini belirterek diplomatlarını bakanlığa çağırdı.

Yayın Tarihi: 12.09.2024 17:16
Güncelleme Tarihi: 12.09.2024 17:16

İran, Avrupa Ülkelerinin Diplomatlarını Yaptırımlar Konusunda Uyardı

İran, Avrupa'nın Diplomatik Temsilcilerini Bakanlığa Davet Etti

İran, Rusya'ya balistik füze gönderdiği belirtilerek kendisine yaptırım uygulayan İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda'nın Tahran'daki diplomatik temsilcilerini ilgili bakanlığa çağırdı.

Yapılan Açıklamalar

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bakanlığa davet edilen ülkelerin büyükelçi ve maslahatgüzarlarına, İran'ın Rusya'ya balistik füze teslim ettiğine dair iddiaların kesinlikle "asılsız" olduğu vurgulandı.

Öte yandan, bu ülkelerin İran aleyhine yürüttükleri politikaların "İran halkına düşmanca eylemler" olduğunu belirterek, Tahran'ın bu duruma uygun bir yanıt verme konusunda kararlı olduğu diplomatik temsilcilere iletildi.

Avrupalı Diplomatlardan Cevap

Avrupalı diplomatlar, durumu kendi ülkelerine ileteceklerini bildirdi. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, İran'ın Rusya'ya balistik füze gönderdiği yönündeki iddialar üzerine yeni yaptırım kararları almıştı.

ABD ve Avrupalı Ülkelerin İddiaları

ABD Hazine Bakanlığı tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, Tahran'ın Moskova'ya balistik füzeler göndermeye devam ettiği ve bu silahların Ukrayna'daki çatışmalarda kullanıldığı öne sürülmüştü. Bu çerçevede, İran ve Rusya'da bulunan toplam 10 kişi ile 6 kurum, yaptırım listesine eklendi.

Fransa, Almanya ve İngiltere'nin Ortak Kararı

Fransa, Almanya ve İngiltere, ortak bir bildiri ile İran'ın Rusya'ya balistik füze ihraç ettiğini onaylayarak, iki ülke arasındaki hava hizmetleri anlaşmalarını feshetme sürecine gireceklerini duyurdu. Ayrıca, İran ulusal hava yolu şirketinin de yaptırımlar kapsamına alınacağı belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı'ndan Yanıt

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesinin Rusya'ya balistik füze göndermediğini ve ABD ile Avrupa ülkelerinin bu konuda "hatalı istihbarat ve mantıkla hareket ettiğini" söyledi.