DOLAR
34,25 0,1%
EURO
37,38 0,03%
ALTIN
2.918,91 -0,01%
BITCOIN
2.260.625,4 -0,06%

İran, AB ve İngiltere'nin Yaptırımlarını Kınadı

İran, AB ve İngiltere'nin yeni yaptırımlarını, hukuka aykırı olarak nitelendirerek sert bir şekilde eleştirdi.

Yayın Tarihi: 15.10.2024 01:13
Güncelleme Tarihi: 15.10.2024 01:13

İran, AB ve İngiltere'nin Yaptırımlarını Kınadı

İran'dan Yaptırımlara Tepki

İran, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere'nin ülkeye yönelik yeni yaptırımlarını şiddetle kınadı. Tahran, balistik füze transferi iddialarının asılsız olduğunu duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından Açıklama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, yazılı bir bildiri yayımlayarak, "Ülkemizin Rusya'ya balistik füze sattığı iddiaları doğru değildir ve bu yaptırımları hukuka aykırı buluyoruz" dedi.

Diplomatik Çözüm Vurgusu

Bekayi, ayrıca İran'ın Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya karşı olduğunu, sorunun çözümü için diplomatik yolları desteklediğini ifade etti. İran, diğer ülkelerle yaptığı savunma işbirliklerinin üçüncü taraflara yönelik olmadığını savunuyor.

İsrail'e Yapılan Eleştiriler

İranlı Sözcü, AB ve İngiltere'yi eleştirerek, bu ülkelerin Gazze ve Lübnan'da soykırım ve savaş suçları işleyen İsrail'e silah desteği vermekle suçlayarak, "Bu yaptırımlar haksız ve hukuka aykırı" ifadesini kullandı.

Uluslararası Hukuka İhlal

Bekayi, AB'nin İran'ın sivil havacılık sektörüne yönelik yaptırımlarını da uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak nitelendirdi.

Yeni Yaptırımların Gerekçesi

AB, İran'ın Rusya'ya insansız hava araçları (İHA) ve füze transfer ettiği gerekçesiyle, ülkeye ait hava yolu şirketleri de dahil birçok kişi ve kuruluşa yaptırım kararı almıştı. İngiltere, 1 Ekim tarihinde İran'a yönelik yapılan füze saldırıları sebebiyle ilgili yaptırımları duyurdu.