Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Irak’ta tarihi seçim: Halk 10 yıl sonra yerel sandığa gitti

Irak’ta, 10 yıl aradan sonra ilk kez yerel seçimler düzenlendi. Seçimlerde, 16 milyon seçmen, 275 sandalye için 5 bin 904 aday arasından tercihini yaptı. Seçimler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni kapsamıyor.

Yayın Tarihi: 18.12.2023 11:20
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 11:20

Irak’ta tarihi seçim: Halk 10 yıl sonra yerel sandığa gitti

Irak’ta, uzun yıllar süren terör, güvenlik ve siyasi sorunların ardından, 10 yıl sonra ilk kez yerel seçimler gerçekleştirildi. Seçimlerde, Irak halkı, kendi vilayet meclislerini belirlemek için sandık başına gitti. Seçimler, Irak’ın demokratikleşme sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor.

Seçimler, başkent Bağdat başta olmak üzere, güney kentleriyle, doğudan Diyala ve kuzeyden Salahaddin, Kerkük ve Musul’da yapıldı. Irak’ta 2 gün önce “özel oylama” kapsamında güvenlik güçleri ve iç gömenler oylarını kullanmıştı.

Federal bir yönetime sahip Irak’ta, bu seçimler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) şehirleri kapsamıyor. IKBY’de yerel seçimlerin ne zaman yapılacağı henüz belli değil.

ırak

SEÇİMLERDE KİMLER YARIŞTI?

Seçimlerde, yaklaşık 16 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor. Seçimlerde, çeşitli parti ve ittifaklardan toplam 5 bin 904 aday 275 sandalye için yarışıyor. 275 sandalyeden 70’i ise kadın kotasına ayrıldı.

Seçimlerde, Irak’ın en büyük Şii tabanına sahip Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr’ın partisi, seçimlere katılmama kararı aldı. Sadr, seçim sisteminin değiştirilmesini ve seçim yasasının yeniden düzenlenmesini talep ediyor.

Seçimler, Irak’ta yerel yönetimlerin halk tarafından belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Irak’taki vilayet meclisleri, her ilde yasama ve denetleme yetkisine ve anayasayla çelişmeyecek yerel mevzuat çıkarma hakkına sahip. Seçimler, Irak’ın siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak.

ırak

Seçimler, aynı zamanda, Irak’ın terör örgütü DEAŞ ile mücadelesinde elde ettiği zaferin de bir sonucu olarak görülüyor. 2013 sonrası DEAŞ saldırıları, güvenlik ve siyasal istikrarsızlık seçimlerin yapılmasına izin vermemişti. Vilayet meclisleri 2019’da yaşanan protestoların ardından feshedilmişti. Kerkük’te ise en son yerel seçimler 2005 yılında yapılmıştı.

Seçimler, Irak’ın birliği, istikrarı ve güvenliği için de hayati önem taşıyor.

Seçimler, Irak’ın etnik ve mezhepsel çatışmalardan uzaklaşmasına ve ulusal uzlaşıya yönelmesine yardımcı olacak.

Seçimler, Irak’ın bölgesel ve uluslararası ilişkilerini de olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.