Doktorlar şaşırtıcı bir buluşa imza attı. Science dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre, bir grup doktor insan vücudu içinde 3D baskı yapabilen özel bir mürekkep yaratmayı başardı. Bu başarı, biyomedikal cihazları doğrudan vücut içinde 3D olarak basılmasına imkân vereceği duyuruldu.
Bu gelişme, kırık kemiklerin onarılması, sızdıran organların durdurulması ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok tıbbi uygulamaya olanak sağlayabilecek inanılmaz bir buluş olduğu belirtildi. Bu yeni seçeneğin geliştirilmesi, ışığa maruz kaldığında sertleşen ışığa duyarlı mürekkebin geçmişte yaratılmasına dayanıyor.
IŞIKTAN 100 KAT DAHA DERİNE NÜFUZ EDEBİLİYOR
Ancak ışık insan vücuduna sadece bir yere kadar nüfuz edebileceği için doktorlar mürekkebi etkinleştirmek için ultrasondan gelen ses dalgalarını kullanmayı tercih etti. Bu işleme, "derin nüfuz eden akustik hacimsel baskı" (DVAP) adı veriliyor ve doktorların biyomedikal cihazları doğrudan ihtiyaç duydukları yerde 3D olarak basmalarına olanak tanıyacak.
Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, "Ultrason dalgaları mekânsal olarak sınırlı kalırken ışıktan 100 kat daha derine nüfuz edebiliyor. Bu sayede, ışık tabanlı baskı yöntemleriyle ulaşılamayan dokulara, kemiklere ve organlara yüksek mekânsal hassasiyetle ulaşabiliyoruz" dedi.
Buna benzer tıbbi gelişmeler, doktorların belirli sorunları nasıl tedavi ettikleri konusunda tonlarca yeni kapı açabilir. Biyomedikal cihazları doğrudan insan vücuduna 3D olarak basabilmek, duruma bağlı olarak daha az müdahaleci ameliyat seçeneklerine de olanak tanıyacak.